Évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer megy a kukába Magyarországon, pedig ezeknek a 80 százaléka még ehető lenne. Ennek csökkentését már a vásárláskor kell elkezdeni.
A boltok is hibásak
Az élelmiszer-pazarlás problémája már a boltban elkezdődik, ugyanis az emberek hajlamosak olyan dolgokat is megvenni, amit csak a szemük kíván meg. Emiatt az otthoni hűtőben, spejzban felhalmozódnak a feleslegesen vásárolt termékek, majd mennek a kukába. Ezt egy listával, és célirányos vásárlással lehet legjobban megelőzni. Vagyis mielőtt boltba indulna, írjon listát, hogy egyrészről biztosan semmit se felejtsen el, másrészről ne kerüljön semmi felesleges a kosárba!
A boltok akciói is hozzájárulnak a pazarláshoz, mivel az egyet fizet, kettőt kap akciók miatt az emberek többet vesznek abból, amiből egy is elég lenne. A zöldségnél és gyümölcsnél inkább a külsőre csúnyábbakat válassza, így segíthet, hogy ezek ne a szemetesben végezzék a nap végén! Elvégre ezek is ugyanolyan finomak. Figyeljen arra is, hogy egyszerre maximum három napra valót vegyen belőle, így semmi sem fog kár-ba veszni!
Főzzön maradékból!
Otthon is rengeteget lehet tenni azért, hogy a lehető legkevesebb étel kerüljön kidobásra. Vezessen listát, ugyanis ezen nyomon tudja követni, milyen élelmiszerből mennyi marad. Ennek segítségével a következő vásárlásnál már okosabban tudja kimérni a mennyiségeket. Sőt nem is kell mindennap vásárolni. Az otthoni maradékokból is nagyon finom ételeket lehet készíteni, így érdemes olyan napokat beiktatni, amikor csak ezeket használja fel a sütéshez, főzéshez.
A hűtőt is érdemes szem előtt tartani. Az a legjobb, ha folyamatosan 1-5 Celsius-fok között van, így a leghatékonyabb. A tisztaság nagyon fontos, ugyanis az ételek átadják egymásnak a penészt, így gyorsabban romlanak. Ha valamin megjelentek a zöld foltok, érdemes kitakarítani a hűtőt.
Számít az ebéd
Becslések szerint az élelmiszer-pazarlás tíz százaléka az éttermekben tettenérhető, vagyis érdemes ott is tudatosnak lenni. Kérjen fél adagot, ha tudja, hogy nem fogja tudni megenni. Ha mégis túl sok az étel, inkább vigye el, otthon még meg tudja enni. Ezek a szabályok érvényesek akkor is, ha otthon eszik. Először kisebb adagot szedjen magának, ha nem lett elég, akkor vegyen csak még egyszer!