A következő hetekben egyen sok zöldséget és főzzön lecsót, hiszen, ahogy haladunk az őszbe, egyre drágábbak lesznek az alapanyagok.
Forrás: Bánkúti Sándor
Emlékezetes: arról cikkeztünk augusztus elején, hogy egy-két hétre mintegy ötven százalékkal megdrágult a paradicsom, ám a helyzet aztán – ahogy megírtuk – normalizálódott. Most, a nyári szezon végén ismét felfelé indul a zöldségek ára, hiszen egyre kevesebb és egyre drágább a termesztésük – tudta meg a Bors Ledó Ferenctől, aki a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Persze minden viszonylagos: a fogyasztóknak drága a termény, de a termelők nem keresnek annyit vele, hogy tisztességesen megéljenek. A paprikát, paradicsomot vagy az almát kézzel kell betakarítani, és a munkásoknak fizetett órabér öt éven belül a duplájára emelkedett. A szakember szerint ezt a termelők megpróbálják beépíteni az árakba, ám ha nem megy, kénytelenek lehúzni a rolót.
– A kisméretű konzervuborka termesztése lassan megszűnik. A szabadföldi paprika termőterülete öt éven belül a felére esett vissza. Ráadásul munkaerőt nagyon nehéz találni, és romlott az általuk végzett munka minősége is – sorolta Ledó, aki szerint ha egy portéka kilója 100-150 forint, a néhány százalékos áremelkedés szinte észrevehetetlen, tíz-húsz százalék viszont már magyon is érzékelhető.