Aktuális

A Bors utánajárt - Terhes nőkre veszélyes a fertőzött kolbász

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.10.08.

Ketten meghaltak, harmincheten pedig rosszul lettek Németországban a kolbásztól és pizzaszalámitól. Mint kiderült, a húsok listeriások voltak, ezért történhetett tragédia. De mi ez a baktérium, és hogyan képes megölni az embert?

Úgy tudni, Magyarországra nem jutott a kolbászból és a pizzaszalámiból, ami két embert megölt Németországban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a Wilke Wurstwaren vállalat termékeiben volt Listeria monocytoge­nes baktérium. A szakemberek szerint 99,6 százalék a valószínűsége, hogy a megbetegedéseket e cég termékei okozták. 

Hogyan kerülheti el? 

A listeria ugyanis leginkább élelmiszereken szaporodik el, majd ha az ember megeszi, betegséget, legrosszabb esetben pedig halált is okozhat. A Nébih mindenkit arra figyelmeztet, hogy aki Németországba, Belgiumba, Dániába, Ausztriába, Hollandiába vagy Svédországba látogat, ne egyen a cég termékeiből. A Bors utánajárt, hogyan lehet elkerülni a fertőzést. 

Aki erős, megússza

A környezetünkben mindenhol ott van a listeria baktérium, ami egészen addig nem okoz semmilyen problémát, amíg valamilyen oknál fogva el nem szaporodik. 

– Kétféleképpen lehet elkapni a betegséget – kezdte dr. Komáromi Zoltán háziorvos. – Az egyik, ha valaki állatot simogat, majd kézmosás nélkül nekiáll enni, a másik pedig ha már eleve listeriás ételt fogyaszt el – magyarázta a doktor, majd hozzátette, hogy egy egészséges szervezet képes megküzdeni ezzel a baktériummal, azonban a legyengült immunrendszeren már kifog. Utóbbi esetben kórházi kezelésre is szükség van. 

– Jobb esetben az embernek csak egy kellemetlen napja lesz miatta, hasmenéssel és rosszulléttel. Rosszabb esetben, legyengült immunrendszernél viszont kiszáradással vagy akár halállal is végződhet a lakoma – magyarázta dr. Komáromi. Az éppen valamilyen be­tegségben szenvedők, illetve a várandósok emiatt veszélyben vannak. Utóbbiaknál a vetélés vagy a halva születés is előfordulhat, ezért nem ajánlják terhes nőknek a nyers húsok fogyasztását.

Melegítéssel előzhető meg

A listeria okozta betegséget nagyon könnyen el lehet kapni, szerencsére azonban könnyen el is lehet kerülni. Dr. Komáromi szerint az egyik legfontosabb az ételek megfelelő tárolása, ezzel ugyanis meggátolható, hogy a baktérium ne lepje el az egész hűtőt. 

– Hiába vannak lehűtve az ételek, a baktérium 4-5 fokon is képes szaporodni, főleg, ha van étel hozzá. A sajtokat, húsokat, és a zöldségeket is külön dobozban kellene tárolni, hogy ne tudjon egyik ételről a másikra terjedni a baktérium. Arra is fi­gyelni kell, hogy túl sokáig ne tároljuk az ételeket, ezzel ugyanis megad­juk a betegség kialakulásának esélyét – figyelmeztetett Komáromi doktor.

A zöldségeket mindig alaposan meg kell mosni, mielőtt felhasználjuk, a húsokat pedig körülbelül 75 Celsius-fokon át kell melegíteni, hogy a belsejük is felmelegedjen, ugyanis ezt a hőmérsékletet már nem bír­ja a baktérium, így elpusztul. A füs­tölés is jó megoldás, ugyanis ezzel is épp annyira melegszik át a hús, amennyire szükséges. A Wilke Wurstwaren vállalatnál valószínűleg nem jól füstölték, melegítették vagy tárolták a húst, ezért szaporodhatott el benne a listeria. A kolbászt és a pizzaszalámit legyengült szervezetűek is elfogyasztották, ez vezethetett a tragédiához.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek