Aktuális

Gesztenye, sütőtök – mutatjuk az őszi álommenüt

Bors

Létrehozva: 2019.10.27.

Ezen a héten olyan recepteket gyűjtöttünk össze, melyek tartalmazzák a szezon legnemesebb hozzávalóit: friss halat, pulykacombot, sütőtököt, kelbimbót, zöldbabot, gesztenyét és diót – mindezt egy menüben.

Forrás: Shutterstock

Leves

Sáfrányos halkrémleves

Hozzávalók (4 adag):
60 dkg harcsafilé
2 petrezselyemgyökér
4 közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 tk só,
1 kk őrölt fehér bors
1 kk sáfrány
1 l csirkealaplé
2 dl tejföl 

Elkészítés (40 perc): olvasszuk meg a vajat, és süssük át rajta a kockákra vágott harcsafilét. Sózzuk meg és a feldarabolt zöldségeket hozzáadva főzzük puhára annyi vízben, amennyi épp ellepi. Turmixoljuk le, tegyük bele a borsot és a sáfrányt, engedjük fel a csirkealaplével, és újra forraljuk fel. Keverjük bele a tejszínt, és frissen tálaljuk. TIPP: kínálhatunk hozzá fűszervajas bagettet vagy pirított kenyérkockákat is.

Főétel

Sütőtökkel töltött pulykafelsőcomb

Hozzávalók (4 adag):
70 dkg filézett pulykafelsőcomb
60 dkg sütőtök
10 dkg bacon
2 fej lilahagyma
5 dkg libazsír
1 gerezd fokhagyma
1 ek apróra vágott, friss zsályalevél
1 tk só
1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés (80 perc): bőrözzük le a pulykacombot, bontsuk ki és enyhén klopfoljuk ki, hogy egy nagy szeletet kapjunk. 20 dkg sütőtököt vágjuk fél centi vastag szeletekre, és 180 fokos sütőben süssük meg. Keverjük össze a sót, a zúzott fokhagymát, a borsot és a libazsírt, majd kenjük be vele a hús mindkét oldalát. A belső felére rétegezzük rá a baconszeleteket, majd az egyik oldalára halmozzuk rá a sült tököt, és szórjuk meg zsályával. Tekerjük fel a húst, és kötözzük át, hogy egyben tartsuk a sütés során. Szórjuk mellé a negyedekre vágott lilahagymát, és 180 fokra előmelegített sütőben, lefedve süssük 30 percig, majd fedő nélkül 15 percig – közben locsoljuk meg a tetejét a kisült zsírral. Az utolsó 15 percre tegyük mellé a tepsibe a maradék 40 dkg sütőtököt is – ez lesz majd a köret a sült lilahagymával együtt. Szeletelés előtt pihentessük 20 percig, utána tálalhatjuk.

Köret

Bulgursaláta kelbimbóval

Hozzávalók (4 adag):
25 dkg kelbimbó
10 dkg bulgur
4 dl csirkealaplé
5 dkg aszalt áfonya
5 dkg dió
1 ek vágott petrezselyemzöld
1 ek vágott menta
1 tk só
1 kk őrölt bors
½ kk őrölt kömény
2 ek olívaolaj

Elkészítés (20 perc): a bulgurt te­gyük fel főni a csirkealaplében, majd forrás után ve­gyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre. Így magába szívja a levet, megpuhul, de nem esik szét. A megtisztított kelbimbót dobjuk 3 percre forrásban lévő, sós vízbe. A borsot és a köményt keverjük el az olívaolajban. Egy tálban keverjük össze a bulgurt, a kelbimbót, az aszalt áfonyát, a feldarabolt dióbelet. Locsoljuk meg a fűszeres olajjal, és szórjuk meg a zöldfűszerekkel. Frissen fogyasszuk.

Kímélő megoldás

Meleg zöldbabsaláta fetával és paradicsommal

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg zöld ceruzabab
20 dkg koktélparadicsom
20 dkg feta sajt
10 dkg fekete olajbogyó
10 dkg kruton vagy pirított kenyérkockák
2 ek apróra vágott mentalevél
8 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 kk frissen őrölt fekete bors
1 kk só

Elkészítés (20 perc): a ceruzababot lobogó, sós vízbe dobjuk, 3 percig főzzük, majd leszűrjük és lehűtjük, hogy ne puhuljon tovább, s a tálalótányérokra adagoljuk. Rászórjuk a koktélparadicsomot, az olajbogyót, a krutont, a tetejére morzsoljuk a fetát, majd meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Megborsozzuk, és rászórjuk a vékonyra vágott mentaleveleket, majd frissen tálaljuk.

Desszert

Castagnaccio – olasz gesztenyetorta

Hozzávalók (8 szelet):
40 dkg gesztenyeliszt
7 ek barnacukor
5 dkg natúr kakaópor
1 ek reszelt narancshéj
1 csomag sütőpor
3 egész tojás
4 dl tej
15 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat
1 tk fenyőmag a tetejére

Elkészítés (60 perc): először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd folyamatos keverés mellett evőkanalanként adjuk hozzá a tejet, aztán az olvasztott vajat, végül a tojást, és sima masszává dolgozzuk össze. Egy 23 centi átmérőjű sütőformát kivajazunk, liszttel kiszórjuk, majd belekanalazzuk a tésztát. A tetejére szórjuk a fenyőmagot, és 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

A nagymama receptfüzetéből

Mennyei kávékrémes diótorta

Hozzávalók (16 szelet):

Tészta
7 egész tojás
15 dkg cukor
11 dkg dió
2 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa

Krém
25 dkg cukor
4 tojássárgája
2 dkg+2 ek őrölt kávé
20 dk vaj
2 ek liszt
3 cl kávélikőr

Elkészítés (2 óra): a tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt követően a többi alapanyagot, enyhén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és egyenletes tűznél, középhőmérsékleten sütjük kb. 30 percig (szúráspróbáig). A krémhez cukorból és 1 dl kávéból szirupot főzünk, majd besűrítjük a tojássárgájával és a liszttel. Ehhez hozzáadjuk az őrölt kávét, a likőrt, végül belekeverjük a vajat. Ezzel töltjük meg a tortát, és a felületét is bekenjük vele a díszítés előtt. Felezett diószemekkel díszítjük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek