Aktuális

Így készítse el a töltött dagadót, hogy tökéletes legyen!

Bors

Létrehozva: 2019.10.20.

A borongósabb napok, csípős reggelek előhívják a nosztalgiát egyes ételek iránt, melyeket ritkán készítünk el – ilyen például a töltött dagadó. Nem mondható diétásnak, de a régi családi ebédek hangulatát idézi, és évente egy-két alkalommal megengedhető.

Leves

Brokkolikrémleves

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (6 adag): 20 dkg burgonya, hámozva, kockákra vágva * 1/2 tk só * 3 ek olaj * 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma * 1 nagyobb, apróra vágott sárgarépa * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 33 dkg brokkoli, rózsáira szedve * 8 dl zöldség alaplé * 2 dl 12%-os tejföl * 20 dkg reszelt cheddar sajt * frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olajat, és enyhén pirítsuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a burgonyát, a répát, és a brokkoli 2/3-át. Pirítsuk kevergetve 5–6 percig, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, és lefedve főzzük puhára. Botmixerrel pürésítsük, és keverjük hozzá a tejfölt. Szórjuk bele a maradék brokkolit, és főzzük még 10 percig. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a cheddar sajtot is. Frissen őrölt fekete borssal tálaljuk. 

Főétel

Töltött sertésdagadó

Elkészítési idő:  160 perc

Nehézség: * * * * *

Hozzávalók (8 adag): 1 kg sertésdagadó, felszúrva

Fűszersó: 2 tk durva szemcséjű só * 1 nagy gerezd fokhagyma * 1 kk szárított kakukkfű * ½ kk pirított köménymag * frissen őrölt fekete bors

Töltelék: 1 szikkadt zsemle, tejbe áztatva * 1 egész tojás * 2–3 zsályalevél, aprítva * 2 nagyobb, savanykás alma meghámozva, lereszelve * 5 dkg aszalt sárgabarack * az elkészített fűszersó fele

Zöldségek: 20 dkg sárgarépa * 20 dkg paszternák * 20 dkg édesburgonya * 5 dkg vaj

Elkészítés: Először a fűszersót készítjük el: egy kőmozsárba tesszük a hozzávalókat és alaposan összezúzzuk. A só felével kívül-belül bedörzsöljük a dagadót, és adunk neki fél órát, hogy a só jól átjárja. Összekeverjük a tölteléket: a tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléhez hozzákeverjük a többi hozzávalót: egy tojást, a zsályát, a reszelt almát, a felaprított aszalt sárgabarackot és a fűszersó másik felét, és ezt is állni hagyjuk egy kicsit. A dagadót megtöltjük a bekevert töltelékkel, a végét hústűvel összetűzzük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy tepsibe rendezzük, rászórjuk a feldarabolt vajat, majd ráfektetjük a töltött dagadót, és lefedve, 160 fokon kb. 90 percig sütjük. Akkor levesszük a fedőt, és gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. A vele sült zöldségekkel tálaljuk.

Köret

Kelkáposztás krumplipüré

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézség: * *

Hozzávalók (8 adag): 1 kg krumpli, megfőzve * ½ fej kelkáposzta szeletelve * 1 kis fej hagyma * só, egész köménymag * 1 dl száraz fehérbor * 5 dkg vaj

Elkészítés: A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük: én mindig egyben, héjastul teszem, mert így nem fő ki belőle az íze, és a főzővízbe dobok egy babérlevelet is. Ha puhára főtt, hagyjuk félig kihűlni, majd krumplinyomón átnyomjuk, és még melegen belekeverjük a vaj felét. A hagymát a vaj másik felén üvegesre pároljuk, majd beletesszük a köménymagot, és egy picit pirítjuk. Beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, és aláöntjük a fehérbort. Teljes lángon, kevergetve hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, majd megsózzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk a káposztát. Ha elkészült, lecsöpögtetjük, és a krumplipüréhez keverjük. 

Desszert

Rizspuding szilvakompóttal

Elkészítési idő:  30 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (5 adag): 23 dkg kerekszemű rizs * 2,4 dl víz * 1 ek vaj * ½ tk só * 1 l tej * 3,5 dl habtejszín * 1 vaníliás cukor * 10 dkg cukor * 1 tk őrölt fahéj vagy kardamom, vagy a kettő keveréke * 10 dkg blansírozott mandula * 3 dkg szeletelt mandula * 10 dkg szilvakompót 

Elkészítés: A rizst egyszer mossuk át, majd vajon futtassuk meg egy nagyobb edényben. Öntsük rá a tej és a víz keverékét, majd a sót is keverjük hozzá és pároljuk puhára. Hűtsük ki langyosra. Verjük a tejszínt a cukorral és a fűszerekkel habbá és forgassuk a rizshez a mandulával együtt. Tálaláskor halmozzunk a tetejére szilvakompótot, vagy friss gyümölcsöt. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek