Mindent akkor érdemes fogyasztani, amikor a legfrissebb, a legízesebb – így van ez a sütőtökkel is. Az alábbi menüben számos ötletet találnak változatos elkészítésére és fűszerezésére, amelyet bármikor bevethetnek, ha ez a zöldség a konyhapultra kerül.
Narancsos, bazsalikomos sütőtökkrémleves, pirított tökmaggal és tökmagolajjal
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag):
1 kg sütőtök
1 diónyi friss gyömbér
1 ek extra szűz olívaolaj
1 l víz vagy zöldségalaplé
1 tk só
1 narancs leve és reszelt héja
10 db friss bazsalikomlevél
3 ek méz A tálaláshoz
1 marék hántolt tökmag
pár csepp tökmagolaj
Elkészítés: a sütőtököt vágjuk félbe, kanállal kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk több kisebb darabra és tegyük tepsibe, és előmelegített, 180 C-fokos sütőben süssük 35-40 percet. A kész tököt hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk ki a belsejét. Egy közepes méretű fazékban hevítsünk olívaolajat és a megtisztított, szeletekre vágott gyömbért enyhén pirítsuk le. Öntsük rá a mézet, és felhabzásig karamellizáljuk, majd tegyük a fazékba az elősütött tök húsát. Öntsük fel zöldségalaplével vagy vízzel. Egy narancs héját reszeljük le és facsarjuk ki a levét. Ezeket a hozzávalókat is tegyük a levesbe, és sózzuk. Hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon 15-20 percig. Ezután dobjuk a levesbe a bazsalikomleveleket, majd vegyük le a tűzről és konyhai robotgéppel krémesítsük. Ha szükséges, adjunk még hozzá a fűszerekből és az alapléből. Egy száraz serpenyőben pirítsuk le a tökmagot kevés sóval. A levest merjük tányérokba, locsoljuk meg tökmagolajjal, szórjuk meg a pirított tökmaggal.
Babragu kolbásszal és sütőtökkel
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg sütni való sertéskolbász
20 dkg sütőtök
40 dkg fehérbabkonzerv
2,5 dkg vaj
½ liter barna sör
1 ág rozmaring
1 tk só
1 ek rizskeményítő
1 kk zsálya
1 tk színes őrölt bors
1 kk apróra vágott csilipaprika
Elkészítés: a vajat olvasszuk fel, és süssük meg benne a kolbászok mindkét oldalát. A végén szórjuk mellé a sütőtökkockákat, tegyük bele a leöblített fehérbabkonzervet, és öntsünk rá annyi sört, hogy ellepje. Miközben felforraljuk, tegyük bele a rozmaringágat, szórjuk bele a zsályát, a borsot, a csilit és sózzuk meg. A keményítőt oldjuk fel fél deci vízben, és a főzés vége előtt keverjük a mártáshoz. Ropogós, friss kenyérrel tálaljuk.
Házi fehérkenyér dagasztás nélkül
Elkészítési idő: 90 perc+12 óra kelesztés
Nehézség: * * * *
Hozzávalók (50 dkg):
45 dkg BL55 fehér liszt +10 dkg a kidolgozáshoz és a sütőtál kiszórásához
2,5 dl víz
1 kk instant élesztő
1 tk só
Elkészítés: a lisztet, a sót és az élesztőt gondosan összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és géppel simára eldolgozzuk, híg, nokedliszerű tésztát kapunk. Lefedve tizenkét órát pihentetjük a tésztát, a végén kovász jellegű massza lesz belőle. Sütés előtt lisztezett deszkára borítjuk, felül is beszórjuk liszttel, és áthajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, és lefedve pihentetjük 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és felmelegítjük benne a kiválasztott fedeles sütőtálat. A meleg sütőtálat belül kiszórjuk liszttel, és beletesszük a tésztát. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük.
TIPP: a tetejét spricceljük be egy kis vízzel, hogy ropogós legyen a kenyér héja.
Nizzai saláta őszi kiadásban
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg lila tölgylevél saláta
20 dkg fekete lencse
20 dkg zöld ceruzabab
4 db vajretek
4 tojás
5 dkg friss majoránnalevél
1 fej lilahagyma
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
5 ek olívaolaj
1 tk só
1 ek borecet
1 kk frissen őrölt fekete bors
½ liter csirke alaplé
Elkészítés: A tojásokat főzzük meg. A lencsét az alaplében főzzük meg egy gerezd fokhagymával és a babérlevéllel (10 perc), majd szűrjük le és csöpögtessük le. A ceruzababot forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 4 percre, majd szűrjük és hűtsük le. Kevés olajon pirítsuk meg 2 perc alatt a felszeletelt lilahagymát és a zöldbabot. A lencsét keverjük össze egy evőkanál olajjal és a borecettel. A tálaló tálra terítsük ki a salátaleveleket, kanalazzuk rá a lencsét, halmozzuk rá a zöldbabot és a hagymát, a felszeletelt retket, a gerezdekre vágott főtt tojást, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal és majoránnalevéllel. Kínáljunk hozzá ropogós pirítóst.
Sütőtökös palacsinta
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg sütőtökpüré
2 tojás
Elkészítés: a tojásokat verjük habosra, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, a 4 evőkanál olvasztott vajat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, majd keverjük össze a tojásos masszával, és adjuk hozzá a sütőtökpürét is. Végül a tejet apránként hozzáadagolva keverjük csomómentesre a tésztát. Hagyjuk pihenni 30 percig, majd forró palacsintasütőben, olvasztott vajon süssük ki a palacsintákat. Tálaljuk friss gyümölcsökkel és juharsziruppal.
Sütőtökös pohárkrém granolával
Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (8 adag):
40 dkg sütőtökpüré
1 mk őrölt fahéj
½ mk őrölt szerecsendió
2 ek narancslé
1 narancs reszelt héja
2 ek méz
A tálaláshoz:
8x ½ dl tejszínhab
8 evőkanál granola
Elkészítés: a sütőtökpürét ízesítsük fahéjjal, szerecsendióval. Keverjük hozzá a mézet, majd a narancs héját és 2 evőkanál levet. Adagoljuk poharakba: díszíthetjük tejszínhabbal, majd szórjuk meg egy-egy evőkanál granolával.