Aktuális

Orbán Viktor: Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne

Címkék
közélet

Bors

Létrehozva: 2019.10.11.

Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Párizsban, ahol Emmanuel Macron francia elnök munkaebéden látja vendégül. A munkaebédet megelőzően arról beszéltek a sajtónak, hogy mit várnak el a másik féllel való találkozástól, illetve hogy milyen témák kerülnek szóba a két vezető között.

Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón köszönetet mondott, hogy a magyar miniszterelnök részt vett Jacques Chirac elnök temetésén, és kifejezte ezáltal is barátságát a franciák felé. Macron az európai egység fontosságát és a válságok visszarításának fontosságát hangsúlyozta – írja az Origo.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy a konkrét vitás ügyeken túl Európa jövőjéről is tudnak a francia elnökkel beszélni.

Orbán Viktor elmondta, hogy ma inkább arról szeretne Macronnal tárgyalni, amiben egyetértenek, mert Franciaország és Magyarország egyaránt egy sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne. 

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy Európa keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre van szükség és együttműködésre, amelynek meg kell találni a közös útját.

Orbán Viktor elmondta, hogy a biztonság és a határvédelem fontosságáról vallott nézetek közel vannak egymáshoz Franciaország és a közép-európai országok között és a közös európai haderő fontosságát is hasonlóan látják.

– És ha lesz ma elég időm akkor megpróbálom az elnök úrral megértetni, hogy a migráció kérdésében miért más a magyar álláspont mint a francia - mondta.

A francia-magyar kapcsolatokról a magyar miniszterelnök elmondta, hogy Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, és kiválóak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok.

Orbán Viktor kifejtette: arra készül, hogy ma hosszabban fognak beszélni a francia elnökkel a bővítésről, mert szerinte ez az európai vízió legfontosabb kérdése. A bővítés szempontjából elmondta, hogy a legfontosabb dimenzió ebben a biztonság.

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy akkor lehet Európa biztonságát növelni, ha Európa kapuját lejjebb toljuk déli irányba.

Klímaügyben kifejtette a magyar miniszterelnök, hogy Magyarország egy klímabajnok, hiszen a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában vagyunk. 

Azonban meg akarjuk találni az egyensúlyt a versenyképesség és a klímavédelem között.

- tette hozzá Orbán Viktor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek