Aktuális

Összeszedtük a legjobb szüretbúcsúztató recepteket

Bors

Létrehozva: 2019.10.06.

A legtöbb helyen már kipréselték a szőlőt, csak a késői szüretek vannak hátra. A csemegeszőlő is hamarosan eltűnik a piacokról, így búcsúzóul egy egész menüt építettünk köré.

Forrás: iStock

Mandulakrémleves szőlővel

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg mandulaforgács

1 gerezd fokhagyma

20 dkg zsúrkenyér

7 dl víz 3 dl tej

4 ek olívaolaj

3 cl szőlőpálinka

25 dkg szőlő félbevágva, kimagozva só,

őrölt fehér bors

1 tk méz

Elkészítés: A mandulaforgácsokat a sütőben egy tepsibe szórva enyhén megpirítjuk, hasonlóképpen járunk el a zsúrkenyérszeletekkel is. A kenyeret ezután beáztatjuk a tejbe. A pirított mandulát, a beáztatott kenyeret, a zúzott fokhagymát, a sót, a fehér borsot és a mézet turmixgéppel simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat. Egy lábosba öntjük, felengedjük vízzel, és folytonosan kevergetve felfőzzük. A végén, a tűzről levéve keverjük hozzá a pálinkát. A félbevágott, magozott szőlőszemeket tálalás előtt adjuk hozzá.

Mustban párolt kacsacomb szőlőmártással

Elkészítési idő:  100 perc

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (4 adag):

4 kacsacomb

200 ml must

1 tk só

1 ek friss kakukkfű

A mártáshoz:

1/2 kg kék szőlő

300 ml vörösbor

1 tk keményítő

1 ek méz

Elkészítés: A kacsacombok bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a ka­kukkfűvel elkevert sóval, és egy órán át állni hagyjuk. Ezután egy sütőtálba tesszük a combokat, és aláöntjük a mustot. Lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fedőt levéve 220 fokon ropogósra sütjük a bőrét. Közben elkészítjük a szőlőmártást: a bort felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, majd a mézet is, vé­gül beleszórjuk a leszemezett szőlőt. A kacsacombbal együtt tálaljuk.

Grillezett polenta

Elkészítési idő:  50 perc + hűtés

Nehézség: * * *

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg kukoricadara

5 dkg vaj

1 liter tej

1 tk só

1 kk csilipor

Elkészítés: A tejet felforraljuk, és forrás közben kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Takarékra vesszük a lángot, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Akkor beleszórjuk a sót és a csilit, belekeverjük a vajat, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. (Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, és a hűtőbe tesszük kihűlésig.) Sütés előtt kockákra vágjuk, és olívaolajjal átkent rácson mindkét oldalát átsütjük.

Birsalmasajt, nagymama receptfüzetéből

Elkészítési idő: 80 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (1,2 kg):

2 kg birsalma

30 dkg kristálycukor

2 dl víz

½ dl vaníliakivonat

Elkészítési: A birsalmát megmossuk, és félbevágjuk. Magházával együtt tesszük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha puhára főtt, a magházat eltávolítjuk, és a héjával együtt pürésítjük. A cukorral, a vízzel és a vaníliával elkeverve lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Közben egy nagy gáztepsit bélelünk ki sütőpapírral, a felületét vékonyan átkenjük olajjal. Ebbe belesimítjuk a besűrűsödött masszát, és két napig száraz, hűvös helyen hagyjuk szik­kadni.

TIPP: Érdemes ügyelni arra, hogy csak a felhasználásra szánt mennyiséget daraboljuk fel. Ezeket beleforgathatjuk dióba, kókuszba, esetleg sütikiszúróval formákat is vághatunk belőle.

Szőlős pite

Elkészítési idő:  40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (8 szelet): (23 cm-es sütőformához)

12 dkg liszt

6 dkg hideg vaj

1 csipet só

1 tojás

A töltelékhez:

3 dl must

50 dkg kék szőlő

1 ek pektin

1 tk vaníliaesszencia

Porcukor a beszóráshoz

Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyorsan, kézzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva félórára a hűtőbe tesszük. Utána kisodorjuk, a sütőformába fektetjük, gondosan belenyomkodjuk, és körben egyenesre vágjuk a szélét. 160 fokos sütőben 15 percig sütjük – szórjunk a közepébe sütőgyöngyöt vagy szárazbabot, hogy ne púposodjon fel a tészta. Közben a mustot felmelegítjük: hozzákeverjük a pektint és a vaníliaesszenciát, majd hagyjuk félig kihűlni, hogy elkezdjen zselésedni. Akkor az előkészített tésztába töltjük a mustzselét, a tetejére pedig a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket so­rakoztatjuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

TIPP: Ha vannak kisebb sütőformáink, egyenként is megsüthetjük a tésztaformákat, így kisebb tortácskákat kapunk.

Őszi gyümölcssaláta 

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag):

1 zöld alma

1 piros alma

4 zellerszár

20 dkg szőlő

4 dkg dió

Az öntethez:

4 ek olívaolaj

1 citrom leve

Elkészítés: Az almákat, a zellerszárat és a szőlőt megmossuk. Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, a zellert félcentis darabokra vágjuk, és összekeverjük az almaszeletekkel. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát. Tálalás előtt szórjuk a tetejére a diódarabokat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek