A legtöbb helyen már kipréselték a szőlőt, csak a késői szüretek vannak hátra. A csemegeszőlő is hamarosan eltűnik a piacokról, így búcsúzóul egy egész menüt építettünk köré.
Forrás: iStock
Mandulakrémleves szőlővel
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg mandulaforgács
1 gerezd fokhagyma
20 dkg zsúrkenyér
7 dl víz 3 dl tej
4 ek olívaolaj
3 cl szőlőpálinka
25 dkg szőlő félbevágva, kimagozva só,
őrölt fehér bors
1 tk méz
Elkészítés: A mandulaforgácsokat a sütőben egy tepsibe szórva enyhén megpirítjuk, hasonlóképpen járunk el a zsúrkenyérszeletekkel is. A kenyeret ezután beáztatjuk a tejbe. A pirított mandulát, a beáztatott kenyeret, a zúzott fokhagymát, a sót, a fehér borsot és a mézet turmixgéppel simára keverjük. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat. Egy lábosba öntjük, felengedjük vízzel, és folytonosan kevergetve felfőzzük. A végén, a tűzről levéve keverjük hozzá a pálinkát. A félbevágott, magozott szőlőszemeket tálalás előtt adjuk hozzá.
Mustban párolt kacsacomb szőlőmártással
Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag):
4 kacsacomb
200 ml must
1 tk só
1 ek friss kakukkfű
A mártáshoz:
1/2 kg kék szőlő
300 ml vörösbor
1 tk keményítő
1 ek méz
Elkészítés: A kacsacombok bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a kakukkfűvel elkevert sóval, és egy órán át állni hagyjuk. Ezután egy sütőtálba tesszük a combokat, és aláöntjük a mustot. Lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fedőt levéve 220 fokon ropogósra sütjük a bőrét. Közben elkészítjük a szőlőmártást: a bort felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, majd a mézet is, végül beleszórjuk a leszemezett szőlőt. A kacsacombbal együtt tálaljuk.
Grillezett polenta
Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
1 liter tej
1 tk só
1 kk csilipor
Elkészítés: A tejet felforraljuk, és forrás közben kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Takarékra vesszük a lángot, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Akkor beleszórjuk a sót és a csilit, belekeverjük a vajat, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. (Ezt akár előző nap is elkészíthetjük, és a hűtőbe tesszük kihűlésig.) Sütés előtt kockákra vágjuk, és olívaolajjal átkent rácson mindkét oldalát átsütjük.
Birsalmasajt, nagymama receptfüzetéből
Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (1,2 kg):
2 kg birsalma
30 dkg kristálycukor
2 dl víz
½ dl vaníliakivonat
Elkészítési: A birsalmát megmossuk, és félbevágjuk. Magházával együtt tesszük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha puhára főtt, a magházat eltávolítjuk, és a héjával együtt pürésítjük. A cukorral, a vízzel és a vaníliával elkeverve lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Közben egy nagy gáztepsit bélelünk ki sütőpapírral, a felületét vékonyan átkenjük olajjal. Ebbe belesimítjuk a besűrűsödött masszát, és két napig száraz, hűvös helyen hagyjuk szikkadni.
TIPP: Érdemes ügyelni arra, hogy csak a felhasználásra szánt mennyiséget daraboljuk fel. Ezeket beleforgathatjuk dióba, kókuszba, esetleg sütikiszúróval formákat is vághatunk belőle.
Szőlős pite
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 szelet): (23 cm-es sütőformához)
12 dkg liszt
6 dkg hideg vaj
1 csipet só
1 tojás
A töltelékhez:
3 dl must
50 dkg kék szőlő
1 ek pektin
1 tk vaníliaesszencia
Porcukor a beszóráshoz
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyorsan, kézzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva félórára a hűtőbe tesszük. Utána kisodorjuk, a sütőformába fektetjük, gondosan belenyomkodjuk, és körben egyenesre vágjuk a szélét. 160 fokos sütőben 15 percig sütjük – szórjunk a közepébe sütőgyöngyöt vagy szárazbabot, hogy ne púposodjon fel a tészta. Közben a mustot felmelegítjük: hozzákeverjük a pektint és a vaníliaesszenciát, majd hagyjuk félig kihűlni, hogy elkezdjen zselésedni. Akkor az előkészített tésztába töltjük a mustzselét, a tetejére pedig a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket sorakoztatjuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
TIPP: Ha vannak kisebb sütőformáink, egyenként is megsüthetjük a tésztaformákat, így kisebb tortácskákat kapunk.
Őszi gyümölcssaláta
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag):
1 zöld alma
1 piros alma
4 zellerszár
20 dkg szőlő
4 dkg dió
Az öntethez:
4 ek olívaolaj
1 citrom leve
Elkészítés: Az almákat, a zellerszárat és a szőlőt megmossuk. Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, a zellert félcentis darabokra vágjuk, és összekeverjük az almaszeletekkel. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát. Tálalás előtt szórjuk a tetejére a diódarabokat.