Aktuális

Többek közt az is kiderült egy felmérésben, hogy sörösdobozzal dobálják az útkarbantartókat

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.10.30.

Beszólnak és megdobálják a közútkezelő szakembereit a sztrádákon és az utakon – ez derül ki egy belső felmérésből. Tízből kilenc úton dolgozó szakembert ért már szóbeli vagy fizikai támadás a munkája közben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkatársai között készített egy felmérést, melyben 1480 szakember vett részt. Az idei kampány május végén indult, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy 2000 óta 17 közutas szakember halt meg figyelmetlen autósok miatt munkaterületen. Arra is kitér, hogy az autópályákon szinte minden héten előfordul olyan baleset, melyben ott dolgozó sérül meg.

A felmérés szerint a közutakon dolgozók 80 százaléka szerint 10 sofőrből csak 2 tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást. 88 százalékukat, vagyis 1300 em­bert pedig sértettek már meg szóban.

A türelmetlen autósok gyakran odaszúrnak egy-egy trágár megjegyzést, sőt a szakemberek több mint 20 százalékát dobták már meg autókból. Van, akit paradicsommal, de volt, akit sörös- dobozzal vagy műanyag flakonnal is megdobtak. Az utakról szinte mindegyiküket ledudálták már munka közben.

A cél, hogy csökkentsék a balesetveszélyes helyzeteket, továbbá segítsék a közlekedőket úti céljuk gyors megközelítésében, ezzel is elkerülve a feszült helyzeteket. Újratervezték a terelések kiépítését, és meghosszabbították az előjelzéseket úgy, hogy a tényleges munkavégzéstől távolabb kezdődjön a korlátozás.

Így nagyobb a lezárt terület, de így tudják védeni munkatársaik testi épségét, hiszen a legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik. A terv része az is, hogy a terelés kiépítése gép vagy energiaelnyelő berendezés fedezetében történjék. Ezekből évente több tucatot törnek össze az autósok. Folyamatosan gondoskodnak új eszközök beszerzéséről és biztosítják az egyéni védőeszközöket. 

A legforgalmasabb útszakaszon 150 darab óriásmolinót is elhelyeznek. Ezek közül több molinó angol, de lesz közte uk­rán, román és szerb nyelvű is, hogy a külföldi közlekedőket is megszólítsák.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek