Nagyjából tízezer forintnak megfelelő eurót fizetnek a horvát cukorgyárak a magyar cukorrépa tonnájáért. Az egyetlen magyar cukorgyár, a kaposvári kétezer forinttal kevesebbet. Ezért a hazai cukorrépa Horvátországba vándorol – írta a Somogyi Hírlap.
Forrás: shutterstock
– Az eszéki és a verőcei cukorgyárral van szerződésünk – vázolta a Bors megkeresésére Kelemen István, a Magyar Cukorrépa-termesztők Szövetségének főtitkára. – A megállapodásban mindkét fél legalább öt évre garanciát vállal. Az egyik arról biztosítja a másikat, hogy cukorrépát termel, a másik arról, hogy átveszi a teljes mennyiséget a szerződésben rögzített áron.
Természetesen minden az uniós előírásoknak megfelelően történik. Most szeptember elején írtunk alá újabb öt évet, hiszen nagyon korrekt kapcsolatunk van a horvát cukorgyárakkal. A szakembertől azt is megtudtuk: ez a cukor árára nincs befolyással, ugyanis a magyar és a horvát cukorgyárak termelése az EU-n belül csekély részesedéssel bír.
A kaposvári 120-140 ezer tonna cukrot állít elő, Horvátország körülbelül 100 ezer tonnát, az Unióban az éves cukortermelés pedig körülbelül 21 millió tonna. Az árat az európai cukorpiaci helyzet, a világpiaci helyzet és a kőolaj ára befolyásolja leginkább.