Aktuális

Gyógyító naspolya

Bors

Létrehozva: 2019.11.10.

A téli hónapok értékes növénye. Nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé, pe­dig számos gyógyhatással rendelkezik, ami miatt érdemes minél többet fo­gyasztani. A naspolya utóérő, leszedve frissen nem fogyasztható. Ha a fán hagyjuk, hogy megcsípje a dér, édesebb lesz. Télre érik be igazán, húsa meglágyul, lédús, igazi csemege. A gyümölcshúsnak magas a C-, B-, E-vitamin- és az ás­ványianyag-tartalma (vas, kalcium, ká­lium, mangán, cink), rengeteg benne a pektin, ami segíti az anyagcserét.

Gyógyhatásai: hatékony antioxidáns, erősíti az immunrendszerünket. Feltölt energiával, javítja a szellemi teljesítőképességet. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. Mé­regtelenít, segíti az emésztést, hatásos hasmenés és székrekedés ellen is. Jót tesz a szívnek, csökkenti a magas koleszterinszintet. Kiváló gyulladáscsökkentő, a terméséből és leveléből készített főzet hatásos a fog-, íny- és torokgyulladásra. A szépségápolásban is használható, hidratáló és regeneráló, enyhíti a ráncokat, feszesíti a bőrt.

Tipp: péppé zúzva – pár csepp olívaolajjal és mézzel gazdagítva – pakolásként megszépíti bőrünket. Magja is felhasználható, a belőle készült főzet vesekő hajtására alkalmas. A népi gyógyászatban kérgének főzetét vérzések csillapítására alkalmazták.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek