A téli hónapok értékes növénye. Nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé, pedig számos gyógyhatással rendelkezik, ami miatt érdemes minél többet fogyasztani. A naspolya utóérő, leszedve frissen nem fogyasztható. Ha a fán hagyjuk, hogy megcsípje a dér, édesebb lesz. Télre érik be igazán, húsa meglágyul, lédús, igazi csemege. A gyümölcshúsnak magas a C-, B-, E-vitamin- és az ásványianyag-tartalma (vas, kalcium, kálium, mangán, cink), rengeteg benne a pektin, ami segíti az anyagcserét.
Gyógyhatásai: hatékony antioxidáns, erősíti az immunrendszerünket. Feltölt energiával, javítja a szellemi teljesítőképességet. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. Méregtelenít, segíti az emésztést, hatásos hasmenés és székrekedés ellen is. Jót tesz a szívnek, csökkenti a magas koleszterinszintet. Kiváló gyulladáscsökkentő, a terméséből és leveléből készített főzet hatásos a fog-, íny- és torokgyulladásra. A szépségápolásban is használható, hidratáló és regeneráló, enyhíti a ráncokat, feszesíti a bőrt.
Tipp: péppé zúzva – pár csepp olívaolajjal és mézzel gazdagítva – pakolásként megszépíti bőrünket. Magja is felhasználható, a belőle készült főzet vesekő hajtására alkalmas. A népi gyógyászatban kérgének főzetét vérzések csillapítására alkalmazták.