A tiszteletteljes megemlékezés és a buli is lezajlott az elmúlt napokban, a kifaragott tököket feldarabolhatjuk madáreledelnek, vagy kidobhatjuk a komposztra. Ám ha étkezési célra is megfelelőt választottunk – vigyázat, nem mindegyik ehető! –, remek desszerteket készíthetünk belőle.
LEVES
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (4 adag)
1 csontos csirkemell
10 dkg burgonya
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
10 dkg gomba
1,5 l csirkealaplé
1 tk só
2 szem fekete bors
10 dkg tejföl
1 ek kapor
Elkészítés: a csirkemellet feltesszük főni az alaplében a sóval és a borssal. Ha felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, répát, petrezselymet, és puhára főzzük (15 perc). A főzés vége előtt 5 perccel hozzáadjuk a rókagombát is. Ha elkészült, kivesszük a csirkemellet, kicsontozzuk, és a kockára vágott húst visszatesszük a levesbe. A tányéron egy-egy evőkanál tejfölt, és egy kevés kaprot adunk hozzá.
FŐÉTEL
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (4 adag)
15 dkg csirkemell filé
15 dkg cserkészkolbász
20 dkg fehérbab megfőzve (vagy konzerv)
10 dkg friss paradicsom
50 dkg paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 kk őrölt bors
1 kk bazsalikom
1 babérlevél
4 ek olaj
½ dl fehérbor
friss petrezselyemzöld a tálaláshoz
ízlés szerint reszelt parmezán
Elkészítés: az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és a felkarikázott cserkészkolbászt, és addig pirítjuk, míg a csirkemell kifehéredik, a kolbászból pedig kisül a zsír. Aláöntjük a fehérbort, és 5 percig kevergetve forraljuk, míg az alkoholtartalma elpárolog.
Közben megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt friss paradicsomot és a főtt babot, majd belekeverjük a paradicsompürét, és lassú tűzön sűrűre főzzük a ragut. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel és parmezánnal. Főtt rizzsel tálaljuk.
DESZERT
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (12 adag)
18 dkg liszt
4 nagy tojás
22 dkg cukor
12 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg sütőtökpüré
2 tk vaníliakivonat
Elkészítés: két keverőtálban dolgozunk: az egyikben a fehér, a másikban az étcsokis masszát állítjuk össze – a hozzávalókat értelemszerűen megfelezzük. Először kis lábosban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, amit a tűzről levéve langyosra hűtünk, majd átkanalazunk a keverőtálba. A cukor felével kis fokozaton habosra keverjük, majd egyenként hozzáelegyítjük a tojásokat is – masszánként 2 darabot, és egy-egy kanál vaníliakivonatot.
A végén a fehér csokis masszához keverjük a sütőtökpürét. Lassan adagolva hozzákeverjük a lisztet (9-9 deka). Először az étcsokis masszát öntjük a tepsibe, a fehér felülre kerül. Egy hústűvel átkeverjük, hogy márványozódjon a massza, majd 180 fokra előmelegített sütőben szúráspróbáig (kb. 25 perc) sütjük.
KÍMÉLŐ MEGOLDÁS
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (8 adag)
40 dkg csirkemellfilé
25 dkg darabolt konzervparadicsom
60 dkg főtt csicseriborsó
1 ek indiai vörös currypaszta
4 ek napraforgóolaj
1 nagy fej kockára vágott
vöröshagyma
1 gerezd zúzott
fokhagyma
1 tk reszelt gyömbér
20 dkg kókusztej
só
A tálaláshoz: friss korianderzöld, apróra vágva
Elkészítés: egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, és átsütjük. Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen.
Így keverjük hozzá a sót, a paradicsomot és az indiai vörös currypasztát. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük. Belekeverjük a csicseriborsót, és aláöntünk kb. 1 deci vizet, hogy a paszta szépen bevonja mindenhol a borsószemeket. Egy kicsit együtt bugyogtatjuk, végül hozzákeverjük a kókusztejet. Tálalásnál megszórhatjuk egy kis édes pirospaprikával vagy friss, aprított korianderrel.
Fogyasztható hozzá főtt rizs vagy indiai lepénykenyér.
DIÉTÁS TIPP
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (8 adag)
40 dkg sütőtökpüré
1 mk őrölt fahéj
½ mk őrölt szerecsendió
2 ek narancslé
1 narancs reszelt héja
2 ek méz
A tálaláshoz:
40 dkg görög joghurt
8 ek granola
Elkészítés: a sütőtökpürét ízesítsük fahéjjal, szerecsendióval. Keverjük hozzá a mézet, majd a narancs reszelt héját és 2 evőkanál levet. Adagoljuk poharakba: díszíthetjük tejszínhabbal, majd szórjuk meg 1-1 evőkanál granolával.
A nagymama receptfüzetéből
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (6 adag)
50 dkg kalács
5 tojás
10 dkg cukor
egy csipet só
300 ml tej
300 ml tejszín
1 tk őrölt fahéj
20 dkg sütőtökpüré
5 dkg vágott dió
Elkészítés: a kalácsot felszeleteljük és enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk az őrölt fahéjjal, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz öntjük, belekeverjük a sütőtökpürét, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket.
Várunk 15 percet, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A diót a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon, kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.