Velős csont teszi fel az i-re a pontot, a vöröshagyma pedig kiemeli a sertéshús ízét. Mutatjuk a tökéletes húslevest!
Reggelig rotyog
Buday Péter szakács többségében marhahúsból készíti a húslevest, amelyet este feltesz, és reggelig rotyogtat.
– Általában marhaszegyet teszek a levesbe, de sovány fehérpecsenyét is szoktam. Velős csont is kell bele, ettől lesz igazán finom a húsleves. Ha felforrt, lehabozom, majd jöhetnek a zöldségek. Megy bele hagyma héjastul, fokhagyma, zeller, kelkáposzta, sárgarépa és fehérrépa, petrezselyem. Sózom, és egy kis szerecsendiót, valamint gyömbért is teszek bele. Az erős paprikát hanyagolom, aki akar, az a tálaláskor tesz bele magának. Általában este rakom fel, és gyöngyözően, reggelig főzöm, így lesz az igazi! Ha kész, leszűröm. Külön teszem az aranysárga levest, a húst és a zöldségeket is. A zellerrel és a kelkáposztával óvatosak legyenek a diétázók, mert magukba szívnak mindent, ami hizlal a levesben. A húshoz érdemes egy zöldségpürét készíteni a főtt zöldségekből, de torma, mustár és paradicsompüré is jól passzol hozzá. Én tésztával szeretem, méghozzá cérnametélttel, de ha vendégek jönnek, hanyagolom, mert nem lehet szépen enni – mondja Buday.
Pirítsa le a csontot!
Az Ausztriában elismert séf, Meczker Tamás a disznóhúsra esküszik, ha húslevesről van szó.
– Jó sok csontra van szükségünk, amit lepirítunk 220 fokon 20 percig, hogy zamatosabb legyen, jobban kiadja az ízét. Az a legjobb, ha van orjacsontunk is. A sovány húsok közül általában még lapockát teszek hozzá. Nagyon fontos, hogy hideg vízbe tegyük fel főni a húsokkal teli edényünket, máskülönben, ha forró a víz, hirtelen kérget kap, és benntartja a zamatokat. Figyeljünk az arányokra: például ne tegyünk túl sok répát bele, mert édeskés íze lesz. Személy szerint sok zöld fűszert használok, például snidlinget és póréhagymát is. A vöröshagyma elengedhetetlen, ez emeli ki a sertés ízét. Fontos, hogy lassan főzzük, ne főzzük túl, ha a hús elkészült benne, akkor vegyük le a tűzhelyről. Szűrjük le, tészta hozzá, és már tálalhatjuk is – osztja meg a receptjét a séf.
Csirkelábat bele!
– Az egyik legfinomabb étel Magyarországon! – kezdte lelkesen a Borsnak Schobert Norbert fitneszguru, aki a szárnyasok híve, ha húslevest készít.
– Az egyik kedvencem. Szerencsére a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik, hiszen minden alapanyag, ami belekerül, nélkülözhetetlen a szervezet számára. Nyugodtan mehet bele a tyúkhús, a belsőségek, a csirkeláb. Rengeteg zöldséggel isteni! Akik túlsúlyosak vagy cukorbetegségben szenvednek, azoknak nem ajánlom a jó házi tésztát, de egyébként mindenki más nyugodtan tehet a levesébe. Mint mondja, a jó húslevesnek jó zsírja is van, csak le kell szűrni kicsit a főzés végén. Betegeknek, fiataloknak, idősebbeknek, egyszóval mindenkinek ajánlja az egészséges levest.
Gyógyír a mama levese
Rosszul érzed magad? Majd a mama húslevese meggyógyít! – ismerős, ugye? Nincs az a betegség, amire ne lenne jó édesanyáink húslevese. De vajon a placebohatáson kívül tényleg segít leküzdeni a betegségeket?
– A legyengült betegek nem érzékelnek ízeket és szagokat. Ilyenkor valóban az egyik legjobb választás, ha egy tápanyagdús, zöldségekkel megrakott, házi tésztás tyúkhúslevest eszik. A forró leves jótékony hatással van a szervezetre, arról nem is beszélve, hogy erőt ad a lábadozó betegnek. Ezután ki lehet alakítani számára egy egészséges, vitaminokkal teli étrendet a további felépüléshez – mondja a Borsnak dr. Bense Tamás családorvos.