A Márton-nappal megkezdődik a vízkeresztig tartó eszem-iszom: űzzük el a sötétséget és a rosszkedvet finom falatokkal!
Forrás: shutterstock
Leves
Hozzávalók (4 adag):
1 ek olaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 közepes piros alma
2 közepes sárgarépa
1/2 tk cayenne bors
1/2 tk frissen őrölt fekete bors
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk hámozott és reszelt friss gyömbér
1 nagy édes burgonya
1 liter zöldségalaplé
10 dkg paradicsompüré
4 ek krémes mogyoróvaj
2 tk méz
6 ek apróra vágott snidling
Elkészítés (50 perc): Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne az egyaránt kockára vágott hagymát, almát és sárgarépát, időnként kevergetve, 5-6 percig. Ízesítsük cayenne borssal, fekete borssal, fokhagymával, a gyömbérrel, és pirítsuk tovább, még 1-2 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a kockára vágott édes burgonyát (batáta), öntsük fel az alaplével és lefedve, lassú tűzön főzzük, míg a batáta megpuhul (kb. 20 perc). Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és a mézet, és lassú tűzön kevergetve melegítsük, míg a mogyoróvaj megolvad. Melegen, snidlinggel megszórva tálaljuk
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
4 libanyakbőr
40 dkg darált marhahús
10 dkg mazsola
1 fej vöröshagyma
1 ek curry fűszerkeverék
1 tk só
1 kk őrölt bors
2 ek libazsír
Elkészítés (60 perc): Az apróra vágott hagymát a libazsíron dinszteljük meg, majd szórjuk rá a curryt, a borsot, és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a marhahúst és a mazsolát, sózzuk meg. A libanyakbőr egyik végét varrjuk be, és töltsük meg a keverékkel, majd varrjuk be a másik végét is. Tegyük őket egy kizsírozott tepsibe, kenjük át őket libazsírral, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük
Köret
Hozzávalók (4 adag):
1 kisebb fej lilakáposzta lereszelve
1 fej hagyma
1 kk köménymag
2 ek cukor
só, olaj
1 dl vörösbor
Elkészítés (30 perc): A felszeletelt hagymát az olajon megpároljuk. Közben hozzáadjuk a köménymagot, és megpirítjuk. Beleöntjük a cukrot, és az olajban hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük a káposztát, megsózzuk, aláöntjük a bort és nagyon lassú tűzön, néha óvatosan megkeverve puhára pároljuk. Nagyon vigyázzunk, hogy ne pároljuk túl és a felesleges kevergetéssel össze ne törjük a szálakat. TIPP: Alma- vagy birsalmaszeletekkel gazdagítva még finomabb.
Vegetáriánus megoldás
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg kerekszemű rizottórizs
5 zöldhagyma fehér része
2,5 dkg vaj
½ dl fehérbor
½ liter zöldség alaplé
5 dkg reszelt parmezán
Zöldségekhez:
15 dkg koktélparadicsom
1 fej fokhagyma
2 ek balzsamecet
1 kk oregánó
1 kk só
2,5 dkg vaj
Elkészítés (50 perc): Az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fehérbort, és keverjük, míg az alkoholos illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az előkészített, forró alaplét merőkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes). A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsibe szórjuk bele a koktélparadicsomokat és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szórjuk meg sóval és oregánóval, locsoljuk meg a balzsamecettel, és morzsoljuk rá a vajat. 15 percig süssük, közben egyszer forgassuk át. A rizottót a sült zöldségekkel tálaljuk, a tányéron szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Desszert
Csokoládészuflé
Hozzávalók:
2 tojás
5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
2 ek cukor
2 ek kakaópor
Elkészítés: A vajat vízgőz fölött felolvasztjuk, majd beleszórjuk az apróra tört csokit, és addig melegítjük, míg homogén masszát nem kapunk. Félretesszük, és langyosra hűtjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral, majd hozzáadjuk a langyos csokikrémet. A fehérjéből kemény habot verünk, és ezt összedolgozzuk a csokikrémmel. A tésztát kivajazott formákba kanalazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Fehércsokis fagyi
Hozzávalók:
4 tojássárgája
6 ek porcukor
200 ml tej
300 ml tejszín enyhén felverve
10 dkg fehércsokoládé-pasztilla
Elkészítés: Először forraljunk fel egy lábosban kétujjnyi vizet a vízfürdőnek. A tojássárgájákat keverjük ki simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. Amikor a massza teljesen homogén, helyezzük a vízgőz fölé, és lassan kevergetve főzzük, míg besűrűsödik. Akkor potyogtassuk bele a csokoládépasztillákat, és oldjuk fel benne. Levéve a gőzről keverjük lehűlésig, majd öntsük a fagylaltgépbe – így 20 perc alatt elkészül. TIPP: Fagyigép hiányában öntsük műanyag dobozba, és a mélyhűtőben négy óra alatt fagyasszuk meg (félóránként habverővel alaposan dolgozzuk át a masszát, hogy elkerüljük a kristályosodást)!
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (4 adag):
25 dkg finomliszt
1 tk cukor
2 kk instant élesztő
2 dl tej
1 ek napraforgóolaj
1 db tojás
1 tk só
Elkészítés (60 perc): Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, amelyben előzőleg elkevertük a cukrot. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, üssük a közepébe a tojást, és sózzuk meg. Öntsük a közepébe a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk addig, míg rugalmas tésztát kapunk. Egy tálat kenjünk át az olajjal, és ebben kelesszük a duplájára a tésztát – ezt követően újra gyúrjuk át, és formázzunk belőle gombócokat. Helyezzük őket vízgőz fölé egy párolóedénybe, és lefedve, kb. 20 perc alatt készre pároljuk. TIPP: A töltött libanyak és a lilakáposzta mellé is tökéletes.