Aktuális

Mini madár repkedhet bennünk

Címkék
egészség

Bors

Létrehozva: 2019.11.13.

Mágneses irányítású, apró robotmadarat fejlesztettek ki svájci kutatók. A mikrogépezet az egyes részeiben elhelyezett nanomágnesek se­gítségével mozog. A szerkezet kifejlesztése nagy lépés az orvosi feladatokat ellátó mikrorobotok felé vezető úton.

Egy svájci tudóscsoport a Nature tudományos folyóiratban mutatta be az alig néhány mikrométeres kis szerkezetet, ami leginkább egy origamimadárra emlékeztet. Ami igazán különleges benne, hogy alkotóelemei nanométernyi kobaltmágnesekből állnak, amelyek szilícium-nitridek vékony rétegein helyezkednek el. A nanomágnesek mindig újraprogramozhatók, így egy mágneses mező hatása alatt különböző mozgásokat tudnak végezni.

A mikrorobotok ezen mozgásai ezredmásodpercek alatt játszódnak le. A nanomágnesek programozása viszont néhány nanomásodperc alatt zajlik (egy ezredmásodperc egymillió nanomásodperc). A mikromadár így tud szálldosni, röpdösni, rezegni, megfordulni, az oldalán siklani, a nyakát forgatni, a fejét behúzni.
Elképzelhető, hogy a jövőben egy autonóm mikrogép navigál az emberi véredé­nyekben és átvesz olyan orvosi feladatokat, mint a rákos sejtek kiiktatása.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek