Aktuális

Ne utcai árustól vegye meg az égősort!

Címkék
ünnep

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.11.26.

Lecsap a NAV! A piacokon, kitelepüléseken és a bevásárlóközpontokban is ellenőrzi az árusokat, de még a szolgáltatókat is.

Forrás: MTI

Fontos a csomagolás

Ha egy terméket jóval áron alul akarnak eladni, akkor felmerülhet a gyanú, hogy utánzatot árul az illető. A NAV szerint nem érdemes parfümöket venni például utcai árusoktól, ezek ugyanis nagy részben hamisított termékek. Ha nem használt áruról van szó, de még sincs meg az eredeti csomagolás, akkor is inkább hanyagolja a megvételt, mert probléma esetén sem az eladónál, sem a termék gyártójánál, forgalmazójánál nem lehet majd reklamálni. A fogyasztóvédők tapasztalatai alapján a legtöbb panasz karácsony után érkezik be. Ez viszont elkerülhető, ha az ajándéknak szánt árut kipróbálja. Az utcai árusok esetében a legjobb, ha még ott, helyben meggyőződik arról, hogy minden rendben van a termékkel, ők ugyanis az ünnepek után már nem biztos, hogy az addig megszokott helyükön lesznek. 

A fogyasztóvédelmi vizsgálatok alapján minden évben problémát jelent, hogy az árusok nem teszik ki az árat a termékekre. Az év végi razziakor az egészségre és a biztonságra veszélyes árukat is megvizsgálják, ami pedig nincs benne az adatbázisban, azokat  bevizsgálják, és ha kell, másnap már be is vonják. 

Bejelentést tehet 

Ahhoz, hogy valaki az utcán adja el a portékáit, engedélyt kell kér­ni – többek között – az adott közterület-felügyelettől. Ha ez nincs meg, akkor az jogosulatlan kereskedelmi tevékenységnek számít, és büntetik. Amennyiben valakiben felmerül a gyanú, hogy az adott bódé vagy asztal nem jó helyen vagy nem hivatalosan van a területen, akkor Budapesten a kerülethez vagy városhoz tartozó közterület-felügyelethez be lehet jelenteni. A hatóságok minden esetben kivizsgálják az ügyet. 

Kell a garancia

Az elektronikai eszközöket mu­száj szemügyre venni, mielőtt megvenné, ugyanis az, hogy nem működik, csak a legkisebb probléma. Egy rossz égősor egy egész szobát képes felgyújtani. – Ha megolvad az égősor szigetelése, és az lecsöpög, akkor már a forró anyag is képes tüzet okozni – kezdte Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a Katasztrófavédelem he­lyettes szóvivője. – A katasztrófavédelem mindig azt tanácsolja, hogy megbízható forrásból vásároljanak égőket. A legjobb, ha van rá garancia, hogy vissza le­hessen vinni, ha elromlik – ma­gyarázta a főhadnagy. Vásárláskor nézze meg, hogy a dobozon fel van-e tüntetve a gyártó és a forgalmazó neve, valamint az érintésvédelmi osztályozás.

Megtagadhatják a cserét

Mindegy, hogy boltban vagy utcai árusnál vásárol ajándékot, az ünnepek után csak akkor kötelesek visszavenni ezeket, ha valami probléma van a termékkel. Ha nem jó a méret, nem működik vagy hibás, akkor blokkal együtt keresse az eladót. De ha az ajándék csupán nem tetszik, akkor a boltban megtagadhatják a cserét. Karácsony után fel kell készülni arra is, hogy az eladó esetleg nem fogja tudni kicserélni az árut, ha az már elfogyott. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek