Aktuális

Szóljon a november a pecsenyéről – Egye a libát is libával!

Bors

Létrehozva: 2019.11.17.

Bár magunk mögött hagytuk a Márton-napot, kár lenne abbahagyni a libaevést, hiszen annyi remek receptünk van hozzá – és nem utolsósorban sok szép, hízott libánk. Ne fogjuk vissza magunkat, ez a hónap szóljon a pecsenyéről és az újborról!

Főétel

Sült libamell

Hozzávalók (4 adag):
4 libamell
2 ek kakukkfüves fűszersó (1,5 ek só +½ ek kakukkfű)
1 tk szárított kakukkfű

Elkészítés (3 óra): a libamell bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a fűszersóval, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap egy lefedhető tűzálló edénybe fektetjük, megszórjuk még szárított ka­kukkfűvel, aláöntünk egy deci vizet, majd lefedjük a tálat. Ezután 120 fokon 2,5-3 órán át sütjük úgy, hogy közben nem vesszük le az edény tetejét. Ezt követően a sütőt grillfokozatra állítjuk, és a fedőt levéve, folyamatosan saját levével locsolgatva a libamellek bőrét ropogósra sütjük.

Köret

Káposztás cvekedli

Hozzávalók:
1 kg fehér káposzta
1 ek cukor
1 tk só
1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt bors
2 ek olaj
50 dkg száraz kockatészta

Elkészítés (45 perc): a káposzta külső leveleit lehántjuk, kettévágjuk, torzsáját ki­vágjuk majd almareszelőn finomra reszeljük. Az olajon megolvasztjuk a cukrot, hagyjuk, hogy enyhén karamellizálódjon és hozzákeverjük a káposztát. Megsózzuk, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Köménnyel és őrölt borssal ízesítjük. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a párolt káposztával. Egy tűzálló tálba vagy serpenyőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk a sütőben.

Desszert

Gesztenyetorta

Hozzávalók (12 adag):

A tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt
20 dkg vaj
19 dkg porcukor
2 nagy tojás

Töltelék
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg tejszín
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg mandulaliszt
5 dkg cukor
3 tojás  

Elkészítés (1,5 óra): a tészta hozzávalóit hűtsük le – különösen a vajat –, majd robotgéppel gyors ütemben keverjük össze. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, és simítsuk a tésztát a sütőformába. Villával szurkáljuk meg egy kicsit, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig. A töltelékhez a tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekeverjük a gesztenyemasszát, a mandulalisztet, a tejszínt, a kandírozott narancshéjat, végül a tojásfehérjehabot. Az elősütött tésztába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Diétás tipp

Gesztenyepüré

Hozzávalók (8 adag):
40 dkg gesztenyepüré
2 dl tejszín felverve

Elkészítés (30 perc): a 8 pohár aljára halmozzunk 1-1 kanál tejszínhabot. A gesztenyepürét keverjük össze a maradék tejszínhabbal, habzsákból nyomjuk a poharakba. 

Kímélő megoldás

Bruschetta füstölt libamellel és sült paradicsommal

Hozzávalók (4 adag):
8 szelet ropogós héjú fehérkenyér
5 db nagyobb, érett, zamatos paradicsom
8 db koktélparadicsom
8 szelet füstölt libamell
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor bazsalikom
½ dl olívaolaj +2 ek az ízesítéshez
1 tk só
1 kk frissen őrölt fekete bors

Elkészítés (20 perc): a koktélparadicsomokat 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük. A nagy paradicsomok héját kereszt alakban bevágjuk, 1 percre forró vízbe dobjuk, meghámozzuk, majd fél centis kockákra vágjuk és egy tálba tesszük. A bazsalikomleveleket egészen finomra tépkedjük, hozzáadjuk a paradicsomhoz, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A kenyérszeletek mindkét oldalát olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk, s még melegen bedörzsöljük fokhagymával. Ráhalmozzuk a paradicsomos keveréket, rátesszük a libamellet, és sült paradicsommal díszítjük.

A nagymama receptfüzetéből

Libaleves és ludaskása

Hozzávalók (8 adag):
80 dkg libaaprólék
40 dkg sárgarépa
30 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zeller
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
5 dkg libazsír
25 dkg kerek szemű rizottórizs
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
8 szem fekete bors
1 ek só

Elkészítés (120 perc): a libaaprólékot megmossuk, és egy nagy fazékban, hideg vízben feltesszük főni a borssal és a babérlevéllel. Mikor felforr, leszedjük a habját és takarékra állítjuk a lángot. Beletesszük az egész hagymát és a fokhagymát, majd megsózzuk. Így főzzük kb. 30 percig, míg a hús félig megpuhul, akkor beletesszük a gyökérzöldségeket: a répát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. Körülbelül 15 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a zöldborsót. Ha elkészült, kiszedjük a húst és leszűrjük a levest. A húst lefejtjük a csontokról, a bőrt kidobjuk, a szívet, zúzát apróra vágjuk. A gyökérzöldségeket feldaraboljuk. Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a rizst. A húslevest merőkanalanként adjuk hozzá, mindig annyit, amennyit felvesz, így kb. 18 perc alatt rizottót készítünk. Végül hozzákeverjük a húst és a zöldségeket. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. TIPP: érdemes dupla adag levest főzni, így a ludaskása mellett kiváló libaleves is kerülhet az asztalra. Fogyasztás előtt habarjuk be egy kevés tejföllel – az ínyencek főzhetnek bele birsalmagerezdeket és ízesíthetik egy kevés tárkonnyal is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek