Szinte mindent újrahasznosíthat a konyhában. A Bors összegyűjtötte, hogyan spórolhat a szeméttel.
Kávézacc
Ha nem komposztál, akkor se dobja a kukába! Keverje össze a cserepes növények földjével, higgye el, hálásak lesznek érte. Remek tápoldatot is készíthet, negyedkiló zaccot hagyjon pár napig húsz liter vízben ázni. Ezzel locsolja vagy permetezze növényeit!
Krumplihéj
Az őszülő haj természetes sötétítője a krumplihéj. Főzze fél órán keresztül, majd öntse ki egy palackba és hagyja kihűlni. Hajmosáskor öblítse át vele alaposan az elfedni kívánt részt.
Leveszöldség
Unokája nem ette meg a húslevesből a zöldségeket? Nem probléma, mert sokféleképpen felhasználhatja azokat. Franciasalátának is elkészítheti, de remek alapanyaga a zöldséggel töltött ételeknek is. Ha óvatosan megmossa vízzel, nem lesz húslevesízű.
Bor
A baráti összejövetel után megmaradt az üveg alján pár korty bor? Ne a lefolyóba öntse, hanem a jégkockatartóba és fagyassza le! Később felhasználhatja különböző mártásokhoz, kompótokhoz és gyümölcslevesekhez. A lefagyasztott „borkockák” hetek múlva is jóízűek maradnak.
Sajt
Fogadjunk, hogy ön is sokszor megfeledkezik a megmaradt sajtdarabkákról a hűtőszekrényben. Reszelje le az összeset, és keverje össze egy kis doboz főzőtejszínnel, adjon hozzá sót, borsot és szerecsendiót. Így el is készült a finom sajtszósz. Vízzel hígítva és egy tyúkhúsleveskockával ízletes sajtlevest készíthet belőle.
Citrom
Megmaradt citromjait se hagyja elfonnyadni. A citrom tökéletesen tisztítja a rozsdamentes fémfelületeket és a makacs foltokat. Tegye a kényes részre és hagyja hatni pár percig, ha esetleg szükséges, súrolja át egy kefével!
Száraz kenyér
Kiváló házi zsemlemorzsa készülhet belőle, csak darálja át a száraz darabokat. Ha nincs darálója, akkor áztassa be egy kis vízbe a kenyeret és remek fasírt vagy töltötthús-alapanyag válik belőle. A száraz szeletek még bundás kenyérnek is jók.
Magvak
Kint hagyott, kicsit megkeményedett mogyoró, szotyola? Tegye ki a madaraknak egy etetőbe. Ha nincs kertje, akkor készítsen az ablaka alá egyet!
Nemcsak az élelmiszereket hasznosíthatja, hanem a használati tárgyakat is remekül alkalmazhatja a lakás bármely területén.
Rongyok: elhasznált ruhákból kiváló törlőrongyokat vághat magának. Inkább apróbb darabokat készítsen. Használjon külön rongyot a mosogatáshoz, a törölgetéshez és a felmosáshoz, így nem lesz gond a higiéniával.
Újságpapír: megmaradt újságjait leghasznosabban a zöldségek tárolására tudja felhasználni. Tegyen a rekesz aljára minimum két réteg papírt, majd jöhet rá a hagyma. Így az alul lévő papír beszívja a nedvességet. Ha egy újságlabdát bedob a hagymák közé, elveszi a szagát is a zöldségnek.
Evőeszköz: ha lecseréli az evőeszközeit, a szebb daraboktól ne válljon meg! Hajlítsa meg és használja akasztóként! De készülhet belőlük fényképtartó, lámpabúra vagy akár gyertyatartó is.