Forrás: Shutterstock
A köles az egyik legősibb kultúrnövény, gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Tartalmaz kovasavat, fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket és B-vitamint. Jótékonyan hat a gyomorra, a lépre, a hasnyálmirigyre és a hangulatra is jó hatással van. Vese- és hólyaggyulladás esetén érdemes rendszeresen enni belőle. Könnyen emészthető, és a magas, vízben oldódó rosttartalma segíti a méregtelenítést. Cukorbetegség esetén mérsékli a szénhidrátok felszívódását. Hasmenés, hányás, emésztési zavar ellen is hatásos. Normalizálja a vérnyomást, megakadályozza és megállítja az érelmeszesedést. Kova-savtartalma miatt a hajat fényessé, a fogakat és a körmöket erőssé teszi. A barnaköles (vadköles) segíti a porcok, porckorongok védelmét, regenerációját, csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást. Sokoldalúan elkészíthető és élettani hatásai miatt érdemes beiktatni az étrendbe.