Aktuális

Karácsonyi ének: Gyantától szól tisztán a 80 éves gramofon

Címkék
gyűjtemény

Bors

Létrehozva: 2019.12.18.

Forrás: Országos-széchenyi-könyvtár

Igazi kuriózum került az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) gyűjteményébe: egy nyolcvan év körüli gramofonlemez, amin több karácsonyi dal is hallható. A lemezt Kelen Péter Pál adta ki, aki az államosítás előtti magyar hanglemezipar egyik meghatározó személyisége volt.

Az egyik oldalra a Mennyből az angyalt, a másikra az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj, a Pásztorok, pásztorok, illetve a Dicsőség, mennyben az Istennek című dalok füzére hallható, mégpedig egy gyermekkar előadásában, zenekari kísérettel, az 1907-ben született és 1987-ben elhunyt orgonaművész, Várhelyi Antal karnagy összeállításában.

A felvételeket a könyvtárban meg is hallgathatják a látogatók, hihetetlen élményre számíthatnak, ugyanis a felvétel minősége mai füllel is tiszta és kiváló: a gramofonlemez előállítása a legfinomabb tengerentúli sellak, azaz természetes gyanta, valamint hazai adalékanyagok felhasználásával történt. Ráadásul akkoriban újdonságnak számított, hogy a lemezt le­mezcímkével látták el.

Egyébként alig húsz éve még szinte nem voltak lemezek az OSZK-ban. De sikerült megvenniük az ország harmadik legnagyobb magángyűjteményét, később pedig az intézmény ajándékba kapta Ma­gyarország legnagyobb kollekcióját is, majd sike­rült hozzájutniuk az ország má­sodik legnagyobb gyűjtemé­nyéhez is. Így már az ország legnagyobb gramofonlemez-kollekciója az OSZK tulajdoná­ban van.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek