Aktuális

Kezdődjön az adventi készülődés – Pompás menü hétvégére

Bors

Létrehozva: 2019.12.01.

Ma meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún – ünnepeljük meg stílusosan egy finom ebéddel.

Forrás: Shutterstock

Leves

Gombakrémleves

Hozzávalók (4 adag):
30 dkg friss erdei gomba
40 dkg barna csiperke
4 ek olívaolaj
1 tk vaj
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 tk tengeri só
1 tk friss kakukkfűlevél
½ kk frissen őrölt fekete bors
700 ml zöldségalaplé
1 citrom

A tálaláshoz: friss tárkony, petrezselyem

Elkészítés (40 perc): A gombákat megtisztogatjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel leszárogatjuk, és feldaraboljuk. Egy lábasban összekeverjük a vajat az olívaolajjal, és felhevítjük. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított hagymát, megsózzuk, és a kakukkfűvel meg a borssal fűszerezzük, majd ha illatozni kezd, belekeverjük a feldarabolt gombát. Amint levet enged, felöntjük az alaplével, és lefedve felforraljuk. Kis lángon további 20 percig gyöngyöztetjük, azután összeturmixoljuk. Végül a citrom lereszelt héját fél citrom levével, a finomra vágott tárkonnyal és a petrezselyemmel együtt hozzákeverjük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Főétel

Gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg pulykamell
10 dkg aszalt szilva
10 dkg natúr gesztenyemassza
5 dkg darált dió
1 tojás
1 tk só
1 tk őrölt fekete bors
2 ek olaj

Elkészítés (60 perc): A pulykamellből 4 nagy szeletet vágunk, kiklopfoljuk, majd besózzuk. Az aszalt szilvát ledaráljuk, és összekeverjük a gesztenyemasszával, a dióval, a tojással, a sóval és a borssal. A tölteléket a hússzeletekre halmozzuk, és feltekerjük őket. Négy alufólialapot bekenünk olajjal, és belecsomagoljuk a hústekercseket. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15 percig.

Húsmentes megoldás

Gombás rizottó

Hozzávalók (2 adag):
25 dkg erdei gomba
1/2 kk cukor
1 kk só
1 kk citromlé
7 dl csirkealaplé
5 dkg vaj
1 salottahagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
15 dkg kerek szemű rizottórizs
1/2 dl száraz fehérbor
só, fehér bors
3 dkg parmezán lereszelve
10 levél friss petrezselyem finomra aprítva

A tetejére: egy csipet csili, olívaolaj

Elkészítés (40 perc): Az alaplét felforrósítjuk, a gombákat megtisztítjuk és nagy darabokra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. Az alaplevet folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot. A folyamat összesen 15–20 percig tart. A főzési idő felénél hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Amikor a rizs megpuhult, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, végül a vaj másik felét. A petrezselymet finomra aprítjuk, és a rizottóba szórjuk. A két levelet vékony csíkokra vágjuk, és a díszítéshez használjuk. Tálaláskor megszórjuk kevés csilivel és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Desszert

Marcipános pite bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók (12 szelet):

Tészta:
22 dkg liszt
20 dkg cukor
12 dkg vaj
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
3 ek tej

Töltelék:
20 dkg piros bogyós gyümölcs (fagyasztott)
15 dkg marcipán
3 nagy tojás
7 dkg mandulaliszt
10 dkg cukor

Elkészítés (1,5 óra): A gyümölcsöt olvasszuk ki, és csöpögtessük le. Készítsük el a tésztát: a hozzávalóit hűtsük le – különösen a vajat, majd robotgéppel gyors ütemben keverjük össze. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, és simítsuk a tésztát a sütőformába. Villával szurkáljuk meg egy kicsit, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5 percig. A töltelékhez a tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd belekeverjük a mandulalisztet, a tejszínt, végül a tojásfehérjehabot. A marcipánt nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a tésztát. Az elősütött tésztába töltsük bele a tölteléket, szórjuk bele a lecsöpögtetett gyümölcsöt, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük készre.

A nagymama receptfüzetéből

Engadiner - Diós szelet

Hozzávalók (12 szelet):

Tészta:
45 dkg finom liszt BL 55
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
1-1 tk vaníliás cukor és reszelt citromhéj
1 db tojás

Töltelék:
60 dkg kristálycukor
45 dkg tejszín 33%
11 dkg virágméz
45 dkg dió

Elkészítés (90 perc): A töltelékhez a kristálycukrot a tejszínnel és a virágmézzel felforraljuk, és a finomra darált dióval 2 percig főzzük. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd készre gyúrjuk. A felét kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd 180 fokos sütőben légkeverésen kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A kisült tésztára kanalazzuk a még meleg tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, a tészta másik felét is ki­nyújtjuk, és az újabb 3 mm vastag lapot óvatosan a töltelékre terítjük. Egy villával berácsozzuk a tetejét, lekenjük tojással, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 150 fokon, légkeverésen kb. 45 perc alatt készre sütjük. TIPP: Díszíthetjük a tetejét fél diókkal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek