Aktuális

Különleges karácsony – Fúziós vacsora az ünnepekre

Bors

Létrehozva: 2019.12.22.

Ezt a menüt azoknak állítottuk össze, akik szeretik a változatosságot, és az ünnepi alkalmakat felhasználják arra, hogy új ízeket ismerjenek meg. Ugyan a karácsony hagyományosan a töltött káposzta és a halászlé ideje, de lehet idéntől más is!

Előétel

céklás heringsaláta

Hozzávalók (4 adag):
5 db pácolt hering
1 nagyobb alma
12 dkg ecetes cékla
5 db kisebb savanyú uborka
½ lilahagyma
2 tojás
1 közepes burgonya
5 szelet rozskenyér

A mártáshoz:
3 tojás
3 dl olaj
1 kis doboz tejföl
1-2 ek mustár
1 kis csokor kapor
só, bors

Elkészítés (30 perc + zöldségek főzése): A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és felkockázzuk. A tojásokat is megfőzzük, és cikkekre vágjuk. A heringet lecsepegtetjük, kockára vágjuk. Az almát kettévágjuk, a magházát eltávolítjuk, felkockázzuk. Az uborkát is kockákra vágjuk. A céklát lecsepegtet­jük, felkockázzuk. A tojássárgájákból és az olajból elkészítjük a majonézt, ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott kaporral és mustárral, és hozzákeverjük a tejfölt. A céklát, a burgonyát, az al­mát és az uborkát a majonézbe forgat­juk, és a tojáscikkekkel díszítjük. Rozs­kenyérrel tálaljuk. TIPP: A hozzávalókat tortaformába ré­tegezve szép, ünnepi előételt kapunk.

főétel

Almamázas sült marhaszegy

Hozzávalók (6 adag):
1,5 kg marhaszegy
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5+2 szem szegfűszeg
20 dkg főtt, passzírozott alma
1 ek cukor
2 ek citromlé
2 ek mustár

1 tk őrölt bors

Elkészítés (1 óra 50 perc): Az almát meg­hámozva, felkockázva, egy kanál cukorral, két kanál citromlével és két szem szegfűszeggel puhára pároljuk – csak annyi vizet tegyünk alá, amennyi épp ellepi. A húst dörzsöljük be sóval és borssal, tegyük egy tűzálló tálba. Szórjuk mellé a durva darabokra vágott hagymát és fokhagymát, 5 szem szegfűszeget, öntsünk alá egy ujjnyi vizet. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben pároljuk puhára. Emeljük ki a húst és csepegtessük le. A pecsenyeléből szedjük ki a fűszereket, és a párolt almával együtt turmixoljuk simára a mustárral, hagymával és fokhagymával együtt. Öntsük vissza a sütőedénybe, tegyük bele a húst, locsoljuk meg bőségesen a keverékkel, majd tegyük vissza a sütőbe, és 180 fokon, fedő nélkül, gyakran locsolgatva süssük pirosra (kb. 45 perc). Rizspiláffal tálaljuk.

köret

Sáfrányos rizspiláf

Hozzávalók (6 adag):
90 dkg hosszú szemű rizs
1 babérlevél
½ tk sáfrány
3 ek olívaolaj
1 tk só
1 l csirkealaplé

Elkészítés (1 óra 30 perc): A rizst egy közepes méretű lábosban felöntjük az alaplével és a babérlevéllel együtt, fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A babért kidobjuk, a rizst pedig egy kiolajozott tepsibe simítjuk a maradék főzőlével együtt. A sáfrányt oldjuk fel egy deci langyos vízben, és keverjük a rizshez. Alufóliával szorosan lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

desszert

Dán kávémázas csokitorta

Hozzávalók (16 szelet):

A tésztához:
2 egész tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
2 g sütőpor
20 dkg dió
20 dkg étcsokoládé
8 dl habtejszín (38%-os)
20 dkg porcukor
2 ek instant kávé
2 dl víz

Elkészítés (1 óra):Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral felverjük. Hozzákeverjük az átszitált lisztet és a sütőport. 190 fokos sütőben 8 percig piskótaformában sütjük. Ha kihűlt, 3 karikára szeleteljük. A tejszínt félkeményre felverjük. A diót és a csokit feldaraboljuk, majd a tejszínbe keverjük. Az instant kávét felfőzzük, majd ha ki­hűlt, a porcukorral kikeverjük. A piskótát a diós tejszínhabbal rétegezzük. A tetejét megkenjük a kávés cukormázzal, majd a hűtőben 2 órát hűtjük.

a nagymama receptfüzetéből

flódni

Hozzávalók (egy nagy tepsihez):

Tészta:
80 dkg liszt
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
4 tojás sárgája
1 egész tojás
2 dl tej
1 kk só

Almatöltelék:
1 kg alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
1 ek méz
1 ek cukor
1 ek fahéj
1 ek őrölt szegfűszeg
1,5 dl víz
1 dl fehér bor
2 ek búzadara

Diótöltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 ek cukrozott narancshéj
10 dkg baracklekvár
1 dl víz

Máktöltelék:
40 dkg mák darálva
1 citrom héja belereszelve
5 dkg cukor
10 dkg mazsola
10 dkg szilvalekvár
1 dl víz

Elkészítés (4 óra + 1 nap pihentetés, hűtés): A tészta hozzávalóit robotgéppel gyorsan összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 24 órát pihentetjük a hűtőben. Az almát a mézzel, cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpároljuk. Szűrőbe lecsepegtetjük – a levet felfogjuk, és víz helyett használhatjuk a dió- és a máktöltelék ké­szítésénél. Ezután keverjük bele a búzadarát, és tegyük félre pihenni. A diót és a mákot megdaráljuk, majd a többi hozzávalóval felfőzzük, kivéve a lekvárt, amit a végén keverünk hozzá. Minden tölteléket kihűtünk. Egy nagyméretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tésztát osszuk öt részre, és nyújtsuk ki őket a tepsi méretére. Tegyük az első réteget a tepsi aljára, és simítsuk rá a diós tölteléket. A következő tésztalapra az alma kerül, majd újabb réteg tészta és a mákos töltelék. A tetejét tésztalappal fedjük be, szurkáljuk meg, és kenjük be tojássárgájával. 150 fokra előmelegített sütőben 3 órát sütjük a középső rácson. Teljesen kihűtjük a szeletelés előtt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek