Aktuális

Különleges ünnepi menü – Kacsa a karácsonyi asztalon

Bors

Létrehozva: 2019.12.15.

A kacsahúst egész évben élvezettel fogyasztjuk – miért pont a karácsonyi asztalról maradna le? Ezt a konfitált változatot napokkal korábban elkészíthetjük, így gyorsan és „illatmentesen” varázsolhatunk belőle ünnepi fogást. A különleges köret pedig egyedivé teszi ezt a megszokott ételt.

Leves

Aszaltszilva-krémleves

Hozzávalók (4 adag):
20 dkg aszalt szilva
6 dkg barna cukor
½ kk só
8 szem szegfűszeg
egy rúd fahéj
1 dl száraz, jó minőségű vörösbor
1 dl tejszín
a tálaláshoz: aszalt szilva

Elkészítés (30 perc): Egy liter vizet a cukorral, leheletnyi sóval és a fűszerekkel felforralunk. A szegfűszegeket praktikus teatojásba tenni, hogy turmixolás előtt könnyen kivehessük. Hozzáadjuk a bort és az aszalt szilvát, és 15 percig főzzük. Azután kivesszük a fűszereket, a levest összeturmixoljuk és belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor aszalt szilva szemeket is tehetünk bele.

Főétel

Konfitált kacsacomb

Hozzávalók (6 adag):
6 kacsacomb (kb. 1,1 kg)
2 tk só
1 kk bors
1 kk kakukkfű
2 babérlevél
40 dkg kacsazsír
1 fej fokhagyma
1-1 rozmaring- és kakukkfűág

Elkészítés (3 óra): A sóból, a borsból és a kakukkfűből fűszersót készítünk, amivel bedörzsöljük a combokat, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt leitatjuk róla a nedvességet, majd egy felforrósított, száraz serpenyőben körbe sütjük a combokat. Utána egy mély sütőtálba rakjuk őket, mellé tesszük a félbevágott fokhagymafejet, a kakukkfű- és rozmaringágat, a babérlevelet, majd ráöntjük a felolvasztott zsírt. Előmelegített, 120 fokos sütőben kb. 2,5–3 óra alatt készül el. Régen így tartósították a húst – amíg teljesen befedi a zsír, nem romlik meg. Fogyasztás előtt a combokat egy serpenyőben újra átsütjük, egyrészt így felmelegítjük, másrészt ropogósra sül a bőre.

Húsmentes megoldás

Bőségtál húsmentesen

Hozzávalók (4 adag):
1 hokkaido tök
20 dkg quinoa
20 dkg főtt csicseriborsó
10 dkg lágy kecskesajt
1 ek szezámmag
4 ek gránátalmamag
4 tk apróra vágott mentalevél
4 tk mogyoróolaj
1 lime leve
1 l zöldség alaplé
1 kk só

Elkészítés (50 perc): Az alaplében puhára főzzük a quinoa magot, a végén lassan elforraljuk alóla a levet. Egy tálban összekeverjük a főtt quinoát, a csicseriborsót, a mogyoróolajat és a mentalevelet. Megszórjuk gránátalmamaggal, szezámmaggal és meglocsoljuk a lime levével. A tököt vékony gerezdekre vágjuk, és grillserpenyőben mindkét oldalát átsütjük a szeleteknek. A quinoa salátával tálaljuk. A tányéron adjunk hozzá egy-egy evőkanál lágy kecskesajtot is.

Köret

Töltött cékla lencsével és kecskesajttal

Hozzávalók (4 adag):
8 nagyobb cékla
20 dkg vöröslencse
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 kk római kömény
20 dkg kecskesajt
10 dkg zsemlemorzsa
1 tk só
1 kk friss kakukkfűlevél
2 ek olaj
3 dl csirke alaplé

Elkészítés (60 perc): Hámozzuk meg a céklákat, vágjuk őket félbe, és a vágott oldalával lefelé fordítva sorakoztassuk őket egy tepsibe simított sütőpapírra, és sózzuk meg. 160 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Közben az olajon pirítsuk meg a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd keverjük hozzá a vöröslencsét. Engedjük fel az alaplével, szórjuk bele a római köményt és lefedve 15 perc alatt főzzük puhára. A céklát rövid hűtés után vájjuk ki úgy, hogy ½ cm vastag fala maradjon. A vöröslencsét keverjük össze a kecskesajttal, a kakukkfűvel és az apróra vágott céklával (amit kivájtunk belőle). A keveréket töltsük a céklába, szórjuk meg a tetejét zsemlemorzsával, és 160 fokos sütőben süssük 15 percig. Salátával remek, könnyű főétel, de vörös húsok vagy sült kolbász mellé köretnek is kínálhatjuk.

Desszert

Borban párolt körte csokoládéöntettel

Hozzávalók (4 adag):
4 közepes körte
3 dl fehér bor
3 ek méz
1 kk fahéj
10 dkg csokoládé

Elkészítés (30 perc): A bort keverjük össze a mézzel és a fahéjjal. A körtéket hámozzuk meg, és fedő alatt pároljuk puhára az ízesített borban, gyakran átforgatva benne. Ha a körte elkészült, a bort forraljuk be a felére, és oldjuk fel benne a csokoládét. Tálaláskor ezzel locsoljuk meg a körtéket.

A nagymama receptfüzetéből

Töltött káposzta

Hozzávalók (6 főre):
80 dkg sertés lapocka darálva
10 dkg darált füstölt szalonna
10 dkg darált füstölt kolbász
2 kis fej vöröshagyma  
4 gerezd fokhagyma
kis csokor friss kapor
só, bors,
borsikafű ízlés szerint
2 dl hideg víz
1 púpos ek fűszerpaprika
10 dkg rizs
10 db nagyobb káposztalevél
1 kg vágott savanyúkáposzta
10 dkg füstölt császárszalonna
20 dkg főtt, füstölt sertéstarja
3 db TV paprika
3 db paradicsom
2 db egész tojás
Tejföl a tálaláshoz 

Elkészítés (3 óra)

Töltelék: A darált húst, a darált füstölt szalonnával és kolbásszal egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a félig megfőzött rizst. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, friss kaporral és 2 gerezd fokhagymával. Hozzáteszünk 1 fej nagyon finomra vágott vöröshagymát és a 2 db egész tojást. Összedolgozzuk, hogy egy formázható massza legyen belőle. Majd 10 gombócot formázunk belőle, amelyet a káposztalevelekbe töltünk.

Káposzta: Odatesszük a szálas káposztát. Kevés olajon a félszer fél centisre vágott füstölt császárszalonnával és főtt, füstölt tarjakockákat elkezdjük pirítani. Hozzátesszük az 1 fej finomra vágott vöröshagymát, a 3 db apró kockára vágott TV paprikát és a 3 db apró kockára vágott tisztított (forrázott, héját leszedett) paradicsomot. Majd rátesszük a kimosott, apróra szeletelt káposztát. Sóval, borssal, borsikafűvel és kaporral ízesítjük. Megszórjuk egy minimális pirospaprikával. Fölengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A tetejére helyezzük a töltelékeket és lassú tűzön 110 fokon, 1 óra alatt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek