Hazánkban közel egymillió diabéteszes él. A szeretet ünnepén, amikor annyi finom ételt eszünk, különösen oda kell figyelniük, mit fogyasztanak.
Forrás: Shutterstock
A 2-es típusba tartozó cukorbetegeknek sajnos gyakran a karácsony is a szénhidrátok számolásáról szól. Muszáj ügyelniük a gyorsan felszívódó szénhidrátok – például cukrozott élelmiszerek, folyékony tejtermékek, gyümölcskészítmények – kerülése mellett a zsiradékbevitelre is. Ezért érdemes sovány húsokat, gombát, halakat fogyasztaniuk – figyelmeztet dr. Marton Anna, a Budai Egészségközpont belgyógyász, diabetológus szakorvosa.
A köretek kapcsán sokszor a krumpliban és a fehér rizsben kimerül a fantáziánk, ám egészségesebb, ha olajban és zsírban sütés helyett inkább grillezzük a burgonyát, rizsből a lassabban felszívódó barna rizst választjuk, illet-ve ha zöldségfélékkel színesítjük vagy részben salátákkal helyettesítjük a köreteket.
Süteményeknél cukor helyett használjunk természetes édesítőket! Búza- vagy rozsliszt helyett jó a teljes kiőrlésű liszt vagy az alacsony szénhidráttartalmú, zsírtalanított mandula-, illetve kókuszliszt, töltelékekhez és krémekhez pedig ideális választás a szénhidrátmentes túró vagy a mascarpone sajt. A cukorbetegeknek kerülniük kell a magas cukortartalmú italokat, így a borokat, likőröket, sört, ugyanakkor a cukrozatlan röviditalok, mint például a pálinka, a whisky, a konyak vagy a vodka, csökkentik a vércukorszintet – az étkezés előtti inzulindózis csökkentésével kell kompenzálni a különbséget.