A dél-amerikai esőerdőkben élő acai pálma gyümölcse leginkább a szőlőre hasonlít. Húsa és héja tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal és egészséges zsírokkal.
Gyógyhatásai: kiváló antioxidáns-forrás, növeli az erőnlétet, erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a stressz okozta nyomástól. Segíti a fogyást, magas rosttartalma javítja az anyagcserét, méregteleníti a szervezetet. Alacsony a cukortartalma és a glikémiás indexe, de kiválóan laktat. Omega–3 zsírsava javítja a keringést, védi a szívet, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, jó hatással van a koleszterin- és a vércukorszintre. Javítja a memóriát és az agyi funkciókat. Gyulladáscsökkentő hatása segíti a krónikus betegségek leküzdését, amelyeket gyulladás okoz.
Tipp: sportolás előtt is ajánlott acait rágcsálni, inni, mert energiát ad. Rendszeres fogyasztása jót tesz a csontoknak, segíti az idegrendszer egészséges működését és a nyugodt alvást. Védi a bőr egészségét, öregedésgátló és sejtregeneráló, megelőzheti a pattanások, mitesszerek kialakulását. Az egyik legjobb afrodiziákum, jó hatással van a közérzetre, valamint a szexuális teljesítményre is.
Bármilyen napszakban fogyaszthatjuk, de leginkább reggel javasolt, mert a napi vitamin- és tápanyagszükséglet nagy részét fedezi. Kapható fagyasztva, aszalt, porított és ital formában. Tehetjük süteményekbe, zabkásába, gyümölcssalátába. Smoothie-k, turmixok gyümölcslevesek alapanyaga is lehet.