A magyarok körében az egyik legmegosztóbb étel a körömpörkölt, a maga zsírosságával és cupákosságával. Ennek ellenére egy kicsi odafigyeléssel egyáltalán nem kell félni attól, hogy elhízunk.
Schobert Norbi: Diétázók is ehetik!
Sokan félnek a körömpörkölt ragadósságától és zsírosságától, valamint természetesen attól, hogy elhíznak tőle. Schobert Norbi szerint azonban ez egyáltalán nincs így, mi több: a benne lévő kollagén a bőrnek is jót tesz!
– Kezdjük a legfontosabbnál: a körömben rengeteg kollagén van, ami rendkívül fontos a bőrünk számára. Azt tanácsolom a hölgyeknek, hogy ne féljenek tőle, nyugodtan fogyasszák, így nem kell a drága krémekért sem rohangálni a drogériákba. Sertészsírral indítsuk, ne olajjal, mert utóbbi megterheli az emésztőrendszert. Véletlenül se sűrítsük be liszttel vagy keményítővel, mert az elrontja, másrészt hizlal is. Ajánlom bele a csípős fűszerpaprikát, mert a csípős dolgok serkentik, felgyorsítják az emésztést. Aki fogyni akar vagy diétázik, az a köretekre figyeljen! Kerüljük a fehér kenyeret, együnk hozzá Update, azon belül is Keto veknit. Ha galuskával tálaljuk, akkor ne fehér lisztet, hanem Update lisztet használjunk. Együnk hozzá sok savanyúságot, ugyanis rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami jól jön a hidegebb hónapokban a szervezetünknek – tanácsolja a fitneszguru.
Buday Péter:Süssünk pörzsanyagot a körmökre!
Buday Péter szakács általában a klasszikus módon készíti el a körömpörköltet, de van egy másik szuper receptje is.
– A félbevágott körmöket egy tepsibe rakom, és a sütőben, 130 fokon körülbelül 15–20 percig sütöm. Ettől kap egy pörzsanyagot, egy zseniális kérget. A csontokat kiszedem a körmökből, majd egy lábosban alaplét főzök belőlük, és ezzel öntöm fel majd a körömpörköltet. Többféle hús is jól áll neki a körmön és a csülkön kívül. Én gyakran teszek bele pacalt, borjúínt, malacpofát, nyelvet, de még fület is. A köröm bőréből egy ropogóst is lehet készíteni, amit súly alatt kell egy kicsit megsütni, és citromlével meglocsolni. Nagyon feldobja az ételt! Köretként nálam káposztasaláta és cikkekre vágott krumpli szokott lenni – meséli a szakács.
Szoky Zoltán:Jól áll neki a kömény
Szoky, alias Szokolay Zoltán, aki a videós csatornáján szinte napról napra bemutatja az általa elkészített ételek csínját-bínját. Természetesen a körömpörkölt receptje is a kisujjában van.
– A legjobb bográcsban elkészíteni, de persze erre nem mindig van lehetőség. Én a megtisztított sertéskörmökön túl sertéscsülköt is szoktam bele tenni. Használjunk hagyományos vagy mangalica szalonnát, amit pirítsunk vissza a zsírjára, majd mehet hozzá a hagyma és a fokhagyma. Nagyon jól áll neki a kömény: pattogtassunk ki néhány csipet egész köményt a zsíron! Mehet hozzá a pirospaprika, majd néhány kavarás után az apróra vágott paprika és a lédús paradicsom. Hagyjuk egy kicsit megrottyanni, majd mehetnek bele a húsok. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, majoránnával, és tegyünk bele egy kis paprikakrémet is. Öntsük fel alaplével, majd nagyjából három órát főzzük, kis lángon, így lesz igazán jó sűrű és cupákos. Krumplival, kenyérrel, kovászos uborkával tálaljuk – osztja meg a Borssal a receptjét Szoky.
A körömpörkölt megkerülhetetlen hozzávalója természetesen a sertésköröm. Ha a hentesnél vásároljuk, akkor kérjük meg, hogy vágják nekünk hosszába félbe, és utána keresztbe is, hogy ne otthon kelljen szenvedni vele.
Feldarabolva jóval egyszerűbb is megfőzni. Itt azonban még nincs vége: a körmön ugyanis számos szőrszál van, amit el kell távolítani, meg kell tisztítani, mert a szőrök egyszerűen gusztustalanok az ételben. Egyesek ledörzsölik, mások leborotválják. A legegyszerűbb módszer azonban, ha beszerzünk egy mini zsebsárkányt, vagy öngyújtót, amivel pillanatok alatt leperzselhetjük az oda nem való részeket.