Aktuális

Kiadós étkezés – A hideg legjobb ellenszere

Bors

Létrehozva: 2020.01.12.

A jó étel sok mindenen segít – például ellensúlyozhatja a hideg időjárás okozta rossz hangulatot, eltelít, átmelegít. Most egy igazi, szezonális, házias menüt állítottunk össze.

Leves

Kelkáposztaleves fehérbabbal

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg kelkáposzta
40 dkg fehérbabkonzerv
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma 
3 dl tejföl
1,5 l zöldségalaplé
4 ek olaj
1 tk só
1 tk pirospaprika
1 kk őrölt bors
1 babérlevél
1 kk majoránna

Elkészítés (60 perc): Az olajon enyhén átpirítjuk a karikára vágott póréhagymát, a végén a zúzott fokhagymát is hozzákeverjük, majd megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal és majoránnával. Beleszórjuk a feldarabolt répát, petrezselyemgyökeret és a felszeletelt kelkáposztát. Felöntjük az alaplével, megsózzuk és fedő alatt megfőzzük. Ha elkészült, a tejfölt néhány evőkanál főzőlével simára keverjük, majd a leveshez adjuk, a lecsöpögtetett, leöblített fehérbabbal együtt.

Főétel

Rakott káposzta

Hozzávalók:
1,2 kg savanyú káposzta
1 kg darált sertéshús
20 dkg húsos szalonna
5 dkg rizs
5 dl tejföl
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 ek szárított kakukkfű
1 csomag friss kapor
1 ek őrölt pirospaprika
1 kk őrölt kömény
3 babérlevél
2 ek olaj

Elkészítés (70 perc): A savanyú káposztát leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet és egy kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak. Egy lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk őrölt köménnyel, mellétesszük a babérlevelet és félig megpároljuk. Egy serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Mikor a zsírja kisült, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, szórunk rá egy kis pirospaprikát, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és megdinszteljük. Ha elkészült, hozzákeverjük a kaprot és az előzetesen megfőzött rizst. Egy hőálló edényt kikenünk olajjal. Az aljára terítjük a savanyú káposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra a rizzsel összekevert darált húst, újra egy réteg tejföl következik, majd befedjük a maradék káposztával. A tetejét beborítjuk tejföllel, beszórjuk pirospaprikával, majd előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük. TIPP: Ropogós fehér kenyér dukál hozzá!

Kímélő megoldás

Rizottó sült zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag):
20 dkg kerekszemű rizottó rizs
5 szál zöldhagyma fehér része
2,5 dkg vaj
½ dl fehérbor
½ l zöldség alaplé
5 dkg reszelt parmezán
+
15 dkg koktélparadicsom
1 fej fokhagyma
2 ek balzsamecet
1 kk oregánó
1 kk só
2,5 dkg vaj

Elkészítés (50 perc): Készítsük el a rizottót: az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fehérbort, és keverjük, míg az alkoholos illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az előkészített, forró alaplét merőkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes). A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsibe szórjuk bele a koktélparadicsomokat és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szórjuk meg a sóval és az oregánóval, locsoljuk meg a balzsam­ecettel, és morzsoljuk rá a vajat. 15 perc alatt süssük meg, közben egyszer forgassuk át őket. A rizottót a sült zöldségekkel tálaljuk, a tányéron szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Desszert

Gyors almás rétes

Hozzávalók (12 szelet):
1 cs réteslap
4 ek olaj

A töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg mazsola
10 dkg kalácsmorzsa
1 citrom leve
3 cl rum
10 dkg cukor
½ bio citrom reszelt héja
1 kk őrölt fahéj
2 ek rizskeményítő
5 dkg vaj
1 tojásfehérje

Elkészítés (60 perc): A réteslapokat készítsük elő: fektessük ki egy tiszta, vizes konyharuhára, és a lapokat egyenként kenjük át olajjal, így helyezzük egymásra. Egy rúdhoz 3 lapot használjunk. Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra – folyamatosan locsolgassuk a citromlével, ne barnuljon meg, majd keverjük hozzá a reszelt citromhéjat is, végül a rizskeményítőt és a mazsolát, hogy felszívja a levét. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg benne a kalácsmorzsát és melegen keverjük hozzá a cukrot, a rumot és a fahéjat. Először a kalácsmorzsás keveréket terítsük a réteslapra, majd erre osszuk el a mazsolás almát. A konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát, és tegyük egy olajjal kikent tepsibe. A tetejét kenjük meg tojásfehérjével, és 25 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra a tésztát. Két rúd lesz a fenti mennyiségből.

A nagymama receptfüzetéből

Kávéflip

Hozzávalók (8 adag):
4 tojás
20 dkg barnacukor
2 dl tejszín
4 dl erős kávé
2 ek darált kávé
1 kk szerecsendió

Elkészítés (2 óra): A kávéból és a barnacukorból sűrű szirupot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből egy csipet sóval habot verünk, a sárgáját kikeverjük úgy, hogy a kihűtött szirupot kanalanként hozzáadjuk, majd vízgőz fölött fejezzük be a műveletet, míg kivilágosodik a krém. Hozzákeverjük a felvert tejszínt és a tojásfehérjét, a darált kávét és a szerecsendiót, és poharakba adagoljuk. Fogyasztás előtt egy órára a hűtőbe tesszük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek