Aktuális

Koronavírus: Repülővel evakuálják a magyarokat Kínából – Zoltán: Sok sikert nekik, mi egyelőre kivárunk!

Bors

Létrehozva: 2020.01.30.

Tegnap reggelre világszerte 132-re emelkedett a kínai koronavírusban elhunytak száma, a fertőzöttek pedig már több mint hatezren vannak, közülük négyen-négyen Franciaországban és Németországban. Honfitársunk továbbra sincs a megbetegedettek között.

Forrás: AFP

A legfrissebb hírek szerint nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint közülük heten kívánják elhagyni a térséget. Nemzetközi együttműködés Szijjártó Péter elmondta: a magyar állampolgárok egy evakuációs akcióban, légi úton tudnak majd elutazni.

– Az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, a németek és a portugálok szervezik állampolgáraik kimentését. Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsola-tot, hogy a Kínát elhagyni akaró magyarok kiutaztatását meg lehessen szervezni – nyilatkozta a külügyminiszter.

A Hupejben tartózkodó nyolc magyar közül hatan a tartomány székhelyén, Vuhanban vannak, ketten pedig más városokban. Információnk szerint négyen egy gyár újranyitásán dolgoztak volna kint február elejéig.

Sok sikert nekik! Mi egyelőre kivárunk – üzeni a Borson keresztül Keresztes Zoltán zongoraművész, aki öt éve él az immáron karanténba helyezett 11 milliós városban. Mint megírtuk: a 45 éves férfi és párja egy hónapra 
elegendő élelmiszert halmozott fel a lakásában.

Koronavírus: álhírek terjednek a neten

Az utóbbi hetekben rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő hírek terjedtek el a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről. A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg senkinek nem ajánlott Hupej tartományba utazni, mert a hatóságok teljesen lezárták, nem lehet elhagyni sem. A minisztérium a Kínába utazókat kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján.

A koronavírus légúton és szájon át fertőzhet. A szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Több ország dolgozik a vakcina kifejlesztésén.

Pánik tört ki a reptéren

Mentő szállította kórházba a Liszt Ferenc repülőtérről a Shanghai Airlines kedden érkező gépének kínai pilótáját. A lázas első tisztet hordágyon vitték el a mentők, a vizsgálat után koronavírus gyanúja nem merült fel, de a László kórházban a szigorú protokoll szerint elkülönítették. A légitársaság kérésére a gépet fertőtlenítették. Az EMMI tá­jékoztatása szerint a pilóta tegnap reggelre már láztalan és panaszmentes volt.

– A Budapest Airport jelentős készlettel rendelkezik minden szükséges védőfelszerelésből, és részletesen kidolgozott eljárásrenddel kész támogatni a hatóságok munkáját egy esetleges rendkívüli repülőtéri intézkedés elrendelése esetén – olvasható a közleményükben.

A Budapest Airport az érintett repülőtéri társszervekkel az új koronavírus megjelenésének kezdetétől fogva folyamatosan egyeztet, valamint a szükséges felkészülést megtette egy esetlegesen elrendelésre kerülő óvintézkedés bevezetésére. Rendkívüli intézkedés elrendeléséről a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt.

Dolgoznak az ellenanyagon 

A fővárosi Semmelweis Egyetem után a Debreceni Egyetem is felhívást tett közzé a betegséggel kapcsolatban. Az intézmény vezetése arra kéri a koronavírussal fertőzött országokból származó több mint ötszáz hallgatóját, hogy ne utazzanak az érintett térségekbe. Jeney Attila, az egyetem nemzetközi oktatást koordináló központjának igazgatója kiemelte: négy hallgatójuk él Vuhan városában, ahol először mutatták ki az új koronavírust, közülük egy bizonyosan Debrecenben tartózkodik, a többiek hollétéről most tájékozódnak.

Eközben a BBC beszámolója szerint ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül – írja a BBC hírportálja. Az ausztrál szakemberek meg fogják osztani eredményeiket az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) annak reményében, hogy ez segíthet egy ellenanyag kifejlesztésében.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek