Krémes, omlós, lyukacsos, érlelt, illatozó, fűszeres – a magyar pultok is most már roskadoznak az ínycsiklandó sajtkülönlegességektől. És mégis mi lehet a magyarok kedvenc sajtja? Naná, hogy a trappista!
Forrás: shutterstock
A trappista univerzális sajt: imádjuk önmagában is, vastag szeleteket majszolunk este a hűtőszekrény mellett ácsorogva, de persze a melegszendvicsről sem hiányozhat, a sajtos-tejfölös makaróni pedig igazi magyar specialitás, természetesen trappistával megszórva.
A legnépszerűbb sajtféleség a szocializmusban vált igazi népeledellé, egy francia sajtfélét „magyarosítottak”, a végeredmény pedig se nem lyukacsos, se nem illatozó – de legalább a miénk. Ezt a terméket egyébként külföldön nem is ismerik, és persze semmi köze nincs az eredeti francia trappista sajthoz.
A hazai trappistát a tejtermékek készítése nyomán képződő különböző maradványok – azaz a lefölözött zsír és fehérjerészek – hasznosításával állították elő, ezen maradványok préseléséből, ízesítéséből és beoltásából született meg a mi trappistánk. Manapság a hazai sajtforgalom hetven százalékát adja a trappista.
Nagy előnye az ára is. Egykilónyi trappistát megkapunk a boltban 1300-1700 forintért, a különleges sajtféleségekért ennek sokszorosát fizetjük.
Persze akadnak sajtkészítő mesterek, akik inkább az eredeti recepthez ragaszkodnak. Vélhetően az áruházláncok polcain ilyet nem fog találni.
A legfontosabb, hogy mi nem fölözzük le a tejet, vagyis zsírtartalma ötszázalékos, és a saját teheneink tejét használjuk
– árulta el az első „titkot” a Borsnak a tabi Házi Sajtmanufaktúra vezetője, Barkóczi László.
– Hagyományosan hőkezelt tejjel dolgozunk, amiben egy készen kapható hét baktériumtörzsből álló keverék jól el tud szaporodni. Bár ezt Magyarországon is lehet kapni, én külföldről szerzem be. 30-32 fokon a baktériumok elszaporodnak, majd egy borjúgyomorból származó tejoltó enzimet adunk hozzá. Legalább öt hétig naponta átforgatva érlelni kell a sajtot, különben nem lesz jó a minősége.
Nálam 4900 forint egy kiló, ami a bolti 1500 forinthoz képest lényegesen több, de ez az igazi trappista – tette hozzá Barkóczi.