A melegítő hatású fűszerek helyreállítják a hőérzetet. Ilyen a fokhagyma, a szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj, a kardamom, a kurkuma és a csípős fűszerek, amelyeknek egyéb gyógyhatását is élvezheti.
Fokhagyma A fogyasztása egész évben javasolt. Vírus-, baktérium- és gombaölő, nyákoldó, immunerősítő, vérkeringést javító gyógynövény. Nyersen hatékonyabb.
TIPP Ízletes immunerősítő az olívaolajban eltett, apróra vágott fokhagyma. Négy-öt fej fokhagyma gerezdjeit megtisztítva vágja apróra, (tehet bele néhány ledarált, erős fűszerpaprikát) és öntse le olívaolajjal, hogy ellepje.
Csípős fűszerek Serkentik a vérkeringést, melegítenek és gyorsítják az anyagcserét. A fekete bors kiváló fertőtlenítő és antioxidáns hatású.
A cayenne bors, a csilipaprika és a pirospaprika magas C-vitamin-tartalma miatt megfázás esetén is segít.
Fahéj Keringésjavító, fázós embereknek ideális. Tehetjük süteménybe, kompótba.
Kardamom Az egyik legrégebbi és legmegbecsültebb fűszer. Ősidők óta használják gasztronómiai és gyógyítási céllal is. Serkenti az emésztést, melegít, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fájdalom- és vérzéscsillapító, kiváló vértisztító. Afrodiziákumnak is ajánlják.
TIPP Nagyon finom melegítő ital, ha egy csésze fekete teához öt-hat szem szegfűszeget ad. Pár perc elteltével a szegfűszeget vegye ki és egy-egy csipet fahéjat és őrölt kardamomot szórjon bele. Mézzel ízesítve kiváló. Felmelegíti a testet és a lelket.