Aktuális

Öt órát sül a legomlósabb oldalas

Bors

Létrehozva: 2020.01.18.

Sok ember kedvence a csontról leomló, zamatos oldalas. Ahány család, annyi fűszerezés, a lényeg, hogy sokáig süssük. Jó hír: még diétázóknak is ajánlott!

Marton Adrienn: A hosszú sütés a titka!

A gasztroműsor-ve­zető Marton Adrienn a klasszikus receptre esküszik, de be kell tartani néhány fontos szabályt, hogy omlós legyen az oldalasunk.

– A sütőt melegítsük elő 120 fokra. A sertésoldalasunkat vágjuk kétcsontonként darabokra, majd fűszerezzük be sóval, borssal és a kihagyhatatlan fokhagymás, olívaolajas páccal. Öntsünk a tepsi aljába egy félujjnyi vizet, majd takarjuk le alufóliával. Legalább 5 órán keresztül süssük, így lesz annyira puha, hogy a végén szó szerint leomlik majd a húsról. Óránként érdemes átforgatni, és a saját levével meglocsolni. Ha megsült, vegyük le róla a fóliát, és 220 fokon süssük addig, míg meg nem pirul a teteje. Fogyasztás előtt pihentessük egy jó negyed­órát. Köretnek jól passzol hozzá egy mustáros burgonyapüré és egy kis sült zeller – mondja Adrienn.

Szoky: Cserépedényben is isteni az oldalas!

Szoky, alias Szokolay Zoltán, aki a videós csatornáján szinte napról napra bemutatja az általa elkészített ételek csínját-bínját, ezúttal egy különleges oldalasreceptet osztott meg a Bors olvasóival.

– Sózzuk, borsozzuk az oldalasokat. Pirítsunk szalonnát ser­penyőben, ugyanis szükségünk van a zsírjára, hogy az oldalasokra egy kis kérget, pörzsanyagot süssünk. Ha kész a húsunk, akkor a kisült, zamatos zsírban a hagymát és a fokhagymát egy kicsit megpirítjuk. Pucoljunk krumplit, vágjuk cikkekre. A pirított hagymát adjuk a krumplihoz, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg pirospaprikával, lestyánnal és kakukkfűvel, végül keverjük össze. Mehet egy cserépedénybe a burgonya, rá pedig az oldalasok. Süssük 150 fokon körülbelül két órát, hogy vajpuha legyen, majd ha már egy-két óra után megpuhult, fedő nélkül kapcsoljuk 230 fo­kra, hogy ropogós legyen – osztja meg a receptjét Szoky.

Schobert Norbi: Vigyázzunk a BBQ szósszal!

A diétázók is nyugodtan ehetik a sült oldalast, csak a köretekre kell odafigyelni – állítja Schobert Norbi.

– Az oldalas simán része le­het a fogyókúrának és a KETO diétának. Óriási tévhit, hogy egészségtelen, hiszen szénhidrátot nem tartalmaz, ellenben magas a fehérjeszintje, és no­ha zsíros, de ennyire szüksége van a szervezetünknek. A köretekkel lehet nagyot hibázni, ha fehér kenyeret és krumplit eszünk hozzá. Együnk inkább savanyúságot, és egy pohár vörösbor is megengedett hozzá. Sütőfóliában szoktam elkészíteni, sóval, borssal, fokhagymával és egy kis füstölt szalonnával. BBQ szósszal is zseniális, de figyelem: ha egy amerikai étteremben esszük, ott biztosak lehetünk benne, hogy a BBQ tele lesz cukorral, ami agyonvágja a fogyási terveinket. Ha házilag akarunk amerikai jellegű oldalast, akkor ajánlom hozzá a Norbi Update BBQ szószt, amiben édesítőszerek vannak – tanácsolja a fitneszguru.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek