A decemberi sütés-főzés után most a takarékosabb, gyorsabban elkészíthető ételek kerülnek terítékre, amik annak ellenére, hogy gazdaságosan elkészíthetőek, nagyon is finomak.
Sárgaborsó-krémleves csirkével és tejföllel
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 25 dkg szárított sárgaborsó * 20 dkg csirkemellfilé * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 20 dkg tejföl * 2 l csirkealaplé * 1 tk só * 1 kk bors * 5 ek olaj * 1 csokor petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a borsot is. Beleszórjuk a kockára vágott csirkemellet, és kavargatva átpirítjuk. Hozzáöntjük a leöblített sárgaborsót, megsózzuk, felöntjük a csirkealaplével, és kis lángon, félig lefedve puhára főzzük. Amikor a sárgaborsó kezd szétesni, belekeverjük a tejfölt is. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
TIPP: csirke nélkül is kiadós és finom
Sült kolbász krumplipürével
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg sütni való kolbász * 50 dkg krumpli * 2,5 dkg vaj * 1 tk só
Elkészítés: A kolbászt egy tepsibe rakjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a vajjal és kevés főzőlével pürésítjük. Tálaláskor a krumplit locsoljuk meg egy kis kolbászzsírral, és kínáljunk hozzá savanyúságot.
Zöldségragu vörösbabbal, paradicsomszószban
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg vörösbabkonzerv * 50 dkg darabos paradicsomkonzerv * 30 dkg krumpli * 2 sárgarépa * 1 kaliforniai paprika * 1 kis fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 4 ek olaj * 1 tk só * ½ kk őrölt bors * 1 kk édes pirospaprika *1 kk oregánó
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd rászórjuk a zúzott fokhagymát is. Hozzákeverjük a fűszereket, majd a kockára vágott krumplit és sárgarépát is. Megsózzuk, és beleöntjük a paradicsomszószt. Lefedve, lassú tűzön főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Belekeverjük a lecsöpögtetett vörösbabot és az apróra vágott kaliforniai paprikát, és öt perc alatt összemelegítjük a ragut. Frissen tálaljuk.
Répatorta
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (12 szelet):
A tésztához: 30 dkg reszelt sárgarépa * 20 dkg liszt * 10 dkg darált dió * 20 dkg nádcukor * 4 tojás * 5 ek olívaolaj * 1 kk só * 2 tk sütőpor * 1 narancs leve és reszelt héja
A tetejére: 15 dkg fehér csoki * 5 dkg vaj * 10 dkg porcukor * 5 dkg vágott dió
Elkészítés: A tészta hozzávalót simára keverjük, majd egy kiolajozott tepsibe töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után levesszük a hőt 160 fokra, és további 50 percig sütjük. Közben felolvasztjuk a fehér csokit, összekeverjük a puha vajjal és a porcukorral, feldaraboljuk a diót. A kész tésztát kihűtjük, és a tetejére simítjuk a fehér csokis mázt, majd megszórjuk vágott dióval.