Aktuális

Többféle gombával lesz zseniális a gombapaprikás

R. K.

Létrehozva: 2020.01.25.

A legmagyarosabb vegetáriánus étel kétségkívül a gombapaprikás. Ízlés szerint készíthetjük csiperkéből, vargányából, laskából vagy éppen amihez hozzájutunk. Gyorsan kész és rendkívül egészséges is.

Forrás: Shutterstock

Mindig csak ellenőrzött terméket vegyünk!

A gombák tekintetében kiemelten fontos meggyőződni arról, hogy megfelelően bevizsgáltat vásároljunk.
A hozzáértők azt tanácsolják, hogy elsősorban szupermarketekben vagy piacokon szerezzük be az ételnek valót, de utóbbi esetben lényeges, hogy az árus hivatalos engedéllyel rendelkezzen. Ha mégis az általunk szedett gombákat szeretnénk elfogyasztani, akkor előtte mindenképpen vizsgáltassuk be egy szakértővel, mivel akár egyetlen darab mérgező gomba is fogyasztha­tatlanná teheti a kosarunkba gyűjtött többi finomságot. Általában a friss a legjobb, de például vargányából a fagyasztott is remek választás.

Buday Péter: ne szecskázzuk szét!

Buday Péter szakács szerint bűn túl apró darabokra vágni a gombát. Az a jó, ha látjuk a paprikásban
a gombadara­bokat.

– Apróra vágom a póréhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Fehér és barna csiperkét használok, amit nagyobb darabokra vágok fel. Lehet hosszába vagy négybe is, a lényeg, hogy látszódjon az ételben. Az egészet egy serpenyőben megpirítom egy kis olajon, és teszek hozzá egy csokor apróra vágott petrezselymet is. Sózom, borsozom és egy kis zúzott fokhagymával is megbolondítom. Ha egy kicsit megrottyant, megszórom pirospaprikával. Mikor elkészült, rákanalazok egy jó adag tejfölt, elkeverem benne, és összeforralom. Gyorsan kész van, és egy fantasztikus ételről van szó – mondja a szakács.

Fördős Zé: legalább háromfélét tegyünk bele

A gasztroblogger vezette Street Kitchen csapata szentül hiszi: akkor lesz jó a gombapaprikás, ha minél többféle gombából készítjük.

– A vargányát felszeleteljük, és forró, száraz serpenyőben, só nélkül jó erősen lepirítjuk és félretesszük. Ezt megismételjük a nagyobb darabokban hagyott laskagombával és a felezett csiperkével is.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinsztelni kezdjük, majd rádobjuk az apró kockára vágott paprikát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük két deci vízzel és párolni kezdjük. Ezután hozzádobjuk a héjától megfosztott, apróra vágott paradicsomot is. Hozzáadjuk a fűszereket: pirospaprika, őrölt kömény, majoranna, só, bors. Mindent jó puhára párolunk, így kapunk majd egy frankó paprikás szaftot. A végén belekeverjük az előzőleg lepirított gombákat is. A keményítőt elkeverjük egy deci hideg vízzel, és besűrítjük vele a gombapaprikást. Végezetül egy nagy evőkanál tejfölt dobunk bele, átkeverjük és kész is.

A gombapaprikásta lepirított hagymás galuskával tálaljuk, hogy még királyabb legyen – osztja meg a receptjét Zé.

Schobert Norbi: vigyázzunk a köretekkel

Az ország fitneszguruja, Schobert Norbi amondó: a gombapaprikás egyértel­műen egy fantasztikus diétás étel, de a liszttel és a köretekkel könnyen elronthatjuk az egészet.

– A gomba egy remek hozzávaló, ugyanis magas a fehérjetartalma, alig van benne szénhidrát és könnyen emészthető. Vajon pirítsunk le kezdésként hagymát és fokhagymát. Ha csiperkét használunk, ahhoz az elején nem kell fűszer, ha vargányát, ahhoz tegyünk egy kis szerecsendiót. Ha megpirult, mehet hozzá a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk és egy pici vizet öntünk hozzá. Készítsünk egy tejfölös habarást, amihez magas zsírtartalmú tejfölt használjunk és Update, azaz szénhidrát-csökkentett lisztet. Adagoljuk hozzá a gombánkhoz, majd pár perc múlva kész is. Köretnek kiváló hozzá egy Update orsótészta – véli Norbi.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek