Aktuális

Városi legenda – 69 gyereket szült Valentina

Bors

Létrehozva: 2020.01.06.

Érdekes dologgal került be egy orosz nő a Guiness Rekordok-könyvébe: hatvankilenc gyereket hozott a világra. Vasziljev Valentina hihetetlen termékenységének magyarázatát még az orvosok is kutatták.

Vasziljev Valentina Oroszországban, Suja településen élt élete szerelmével, Vasziljev Feodorral egy parasztházban a 18. században. Életük akár teljesen normális is lehetett volna, ha nem 69 éhes szájat kellett volna megetetni. Felfoghatatlan, hogyan volt képes ennyi gyereket megszülni Valentina, aki huszonhétszer volt összesen várandós: 16 alkalommal szült ikreket, 7 alkalommal hármas ikreket, 4 terhességéből pedig négyes ikrek jöttek a világra. A feljegyzések szerint 1725 és 1765 között szült folyamatosan, vagyis negyven év alatt adott életet gyerme­keinek.

Lehetetlennek találták

Egy átlagos terhesség 40 hétig tart, ha minden rendben történik. Ikerterhesség esetén gyakran a 37. héten jönnek világra a babák, hármas ikreknél pedig a 32. hé­ten. A négyes ikrek a 30. héten születnek meg. Egy kis fejszámolással ez azt jelenti, hogy Valentina összesen 936 hetet volt állapotos, vagyis körülbelül 18 évig hordozta gyermekeit egyfolytában. Ezt az elképesztő terhelést a tudósok már abban az időben is cáfolták, lehetetlennek tartották, de a tények magukért beszélnek.

Ketten meghaltak

Több olyan nézet is felmerült, mi­szerint ez csak egy jól hangzó legenda, mert képtelenségnek tartották, hogy egy asszony a 18. században 69 gyermeknek adjon életet megfelelő orvosi kö­rülmények nélkül. Ráadásul bár­milyen komplikáció lépett köz­be, nem voltak megfelelő gyógyszerek, amivel a beteg­sége­ket megelőzhették vagy esetleg kezelhették volna. Talán emiatt, de két gyerekük pár hónaposan meghalt. Egy terhesség és egy szülés nagyon megterhelő a női szervezet számára, ha ke­vesebb, mint 18 hónap telik el a két várandósság között, megnő a komplikációk esélye. Egyes tudósok elképzelhetetlennek tartják, hogy egy női szervezet képes ekkora terhelést túlélni, mivel nem tudott Valentina szervezete regenerálódni két szülés között. Nem beszélve arról, hogy abban az időben a parasztasszonyok a babavárás alatt is dolgoztak.

Az apa nem állt le

Egyes nézetek szerint lehetséges, hogy többszörös ovulációja volt Valentinának, ami azt jelenti, hogy több petesejt lökődött ki a petefészekből egy cikluson belül. A terhességek 5–10 százalékában, de előfordulhat, hogy a termékeny asszonynak több petesejtje termékenyült meg egyszerre. 1783-ban egy újságíró merült bele jobban a Vasziljev család rejtelmeibe, és felvetette, hogy a rendkívüli termékenység származhatott ma­gától a férjtől is, hiszen második feleségétől is 18 gyermeke született. 12 ikerpár és 6 hármas iker. A Francia Tudományos Akadémia kivizsgáltatta az esetet, és a Szentpétervári Akadémiához fordult, ahol utánajártak a felmerült kérdéseknek. Mindössze annyi derült ki, hogy a Vasziljev család Moszkvában is élt, és különböző kedvezményeket kaptak a kormánytól. 1782. február 27-én a moszkvai Nikolsky-kolostor kiadott egy listát, amin fel volt jegyezve, hogy Vasziljev Feodornak hivatalosan 82 élő gyermeke volt a két házasságából. Ez alátámaszthatja azt a korábban felvetett nézetet, hogy a férj volt szuper termékeny.

Ha ötlete van vagy témát javasol, írjon! Várjuk levelét erre az e-mail-címre: [email protected]

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek