A rántott hús és a rizskoch soha nem megy ki a divatból. Ha nem is készítjük el minden vasárnap, amikor ez kerül az asztalra, biztosan nagy örömet okoz.
Brokkolileves baconnel és burgonyával
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 60 dkg krumpli * 40 dkg brokkoli * 1 csokor újhagyma * 10 dkg szalonna * 1,5 dkg vaj * 10 dkg reszelt sajt * 15 dkg tejföl * 1 tk só * 1 kk bors
Elkészítés: A vajon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát és az újhagyma felkarikázott fehér részét. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a rózsáira szedett brokkolit, felengedjük annyi vízzel, hogy három centivel ellepje, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, az 1/3-át kivesszük és pürésítjük, hozzákeverve a tejfölt is, majd besűrítjük vele a levest. Kevergetve átmelegítjük, beleszórjuk a reszelt sajtot, a borsot, és frissen tálaljuk.
TIPP: Pirított kenyeret kínáljunk hozzá, és szórjuk meg az újhagyma zöldjével!
Rántott pulykamell krumplipürével és sült hagymával
Elkészítés: 60 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): A húshoz: 6 szelet pulykamell * 2 tojás * 2 ek tej * 5 dkg liszt * 1 kk só * 1 kk őrölt bors és bazsalikom * 10 dkg zsemlemorzsa * 5 dkg reszelt parmezán olaj a sütéshez
A krumplipüréhez: 1 kg krumpli * 5 dkg vaj * 1 citrom * 1 ek vágott snidling
A hagymához: 4 nagy fej vöröshagyma
Elkészítés: A panírozás előtt enyhén klopfoljuk át a hússzeleteket, és sózzuk be. A tojásokat verjük fel a tejjel, a lisztet keverjük el a sóval, a borssal és a bazsalikommal, a zsemlemorzsát a parmezánnal, és panírozzuk be a hússzeleteket: liszt, tojás, morzsa. Forró olajban süssük őket aranybarnára, és papírtörlőre szedjük ki.
A krumplipüréhez főzzük meg a krumplit, felkockázva sós vízben. Kevés főzőlével és a vajjal pürésítsük. Keverjük hozzá a citrom levét és egy kávéskanálnyi reszelt héjat és a snidlinget. A hagymát papírvékonyra szeleteljük (pl. uborkareszelővel), és lobogó, forró olajban ropogósra sütjük. Szűrőkanállal szedjük ki, és papírtörlővel itassuk le róla a zsiradékot. Együtt, frissen tálaljuk.
Máktorta
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (12 adag): 1 bögre liszt * 1 bögre barna cukor * 1 bögre darált mák * 10 dkg szeletelt mandula * 4 dkg cukrozott narancshéj * 1 csomag sütőpor * 4 egész tojás * 8 ek olívaolaj * 10 ek tej * 1 ek porcukor a beszóráshoz
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és egy olajozott, lisztezett sütőformába öntjük. Három percig 220 fokon, majd további 20 percig 180 fokon sütjük. Rácson kihűtjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
Spenótos-tonhalas rétes
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 25 dkg leveles tészta * 20 dkg tonhalkonzerv * 40 dkg leveles spenót (fagyasztott) * 4 főtt tojás * 1 gerezd fokhagyma * 1 kk só * ½ kk őrölt bors * 1 csipet szerecsendió * 2 ek olaj * 1 tojás
Elkészítés: A spenótot dinszteljük meg az olajon, és ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. A leveles tésztát hajtogassuk ki, és simítsuk a közepére a spenótot. A konzervet csöpögtessük le, és a haldarabokat terítsük a spenót tetejére, erre jönnek a főtt tojásszeletek, majd tekerjük fel a tésztát. A tetejét kenjük át a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Frissen tálaljuk.
Rizsszelet (rizskoch)
Elkészítés: 70 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (12 szelet): 25 dkg fehér rizs * 5 ek méz * 750 ml tej * 1 tk vaníliakivonat * 2 tojás * 1 tk szerecsendió * 1 tk kurkuma * 1 ek vaj (a sütőforma kivajazásához)
Elkészítés: A rizst a mézzel és a kurkumával elkevert tejjel megfőzzük. Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a szerecsendiót, a tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan kanalazzuk hozzá. Figyeljünk rá, hogy ne törjük meg nagyon a habot. Simítsuk bele a kivajazott sütőformába, és süssük 170 fokos sütőben 25 percig, míg a teteje aranysárga nem lesz. Tálalhatjuk mézzel vagy lekvárral.
A legegyszerűbb csokis desszert
Elkészítés: 20 perc + hűtés
Nehézség: *
Hozzávalók (25 db): 10 dkg natúr corn flakes * 20 dkg étcsokoládé * 5 dkg aszalt áfonya * 5 dkg vágott mogyoró * 5 dkg vaj * 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés: A vajat és a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, és hozzáadjuk a vaníliakivonatot. A gőzről levéve beleszórjuk a corn flakest (kukoricapehely), az áfonyát, a mogyorót jól átkeverjük. Teáskanálnyi adagokat szedjünk ki belőle, és egymástól két centire, egy tálcára helyezett sütőpapírra sorakoztatjuk, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
TIPP: Tökéletes nasi gyerekfarsangra, és a kicsikkel együtt is elkészíthetjük.