Minél közelebb a tavasz, annál nehezebb kivárni az utolsó heteket: a február 26-án kezdődő és húsvétkor végződő nagyböjt előtt még érdemes elkészíteni ezeket a mennyei, ám kalóriadús ételeket.
Burgonyakrémleves
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (6 adag): 40 dkg krumpli * 1 fej hagyma * 1 póréhagyma * 1 l zöldségalaplé * 1,5 dl tejszín * 5 ek olívaolaj * 1 tk só * 1 kk őrölt feketebors
A tálaláshoz: 10 dkg pirított kenyérkocka * 2,5 dkg pirított, vágott földimogyoró
Elkészítés: A hagymát, a póréhagymát és a krumplit megpároljuk az olajon, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük az alaplét, és puhára főzzük. Leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és kis lángon még öt percig főzzük, fedő nélkül. Pirított kenyérkockákkal és vágott földimogyoróval megszórva tálaljuk.
Csicseriborsós marharagu
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (8 adag): 35 dkg marhalapocka, 2 cm-es kockákra vágva * 2 nagy vöröshagyma, apróra vágva * 1 csokor koriander, apróra vágva, plusz 2 ek a tálaláshoz * 1 csokor lapos levelű petrezselyem, apróra vágva * 2 közepes sárgarépa * 2 szár zeller apróra vágva * 1 ek őrölt kurkuma * 1½ tk őrölt gyömbér * 1 tk őrölt fekete bors, ½ teáskanál plusz a beszóráshoz * 1 tk őrölt fahéj * 1 tk őrölt kömény * 1 tk őrölt szerecsendió * 1 tk őrölt koriander * 40 dkg főtt csicseriborsó * 5 l víz * ½ tk tengerisó-pehely * citromgerezdek a tálaláshoz
A sűrítéshez: 7 dkg liszt * 6 dl víz * 25 dkg paradicsompüré
Elkészítés: Először a sűrítéshez keverjük simára a hozzávalókat, és félretesszük. Helyezzük a húst, hagymát, koriandert, petrezselymet, sárgarépát, zellert, fűszereket, csicseriborsót, 3 liter vizet egy széles, nagy lábosba, és lefedve felforraljuk. Majd lassú tűzön, időnként megkeverve, egy órán át főzzük, vagy amíg a hús nagyon megpuhul. Akkor lassan, kevergetve hozzáadjuk az előkészített, paradicsomos szószt, simára keverjük, és felöntjük még 2 liter vízzel. Ha szükséges, utánasózunk. Újra teljes lángon, kevergetve felforraljuk, majd lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, míg jól besűrűsödik. A tányéron szórjuk meg korianderrel, borssal, és nyomjunk rá egy kis citromlevet.
Narancsos vaníliapuding karamellkrémmel
Elkészítési idő: 30 perc+hűtés
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 10 dkg cukor * 5 dkg fehércsokoládé * 6 dl tej * 2 rúd vanília * 1 ek vaníliakivonat * 2 ek kukoricakeményítő * 1 ek frissen reszelt, vegyszermentes narancshéj
Elkészítés: A vaníliarudakat felvágjuk, és a belsejét kikaparjuk. A rudakat és a kikapart magokat a narancshéjjal együtt a tejbe keverjük, és felforraljuk, majd lefedve kihűtjük. Egy lábosban kétujjnyi vizet forralunk, majd takarékra véve a lángot gyöngyöztetjük. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük, majd kanalanként beleadagoljuk a keményítőt, végül fokozatosan a kihűtött tejet is.
A vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, közben beleolvasztjuk az apró darabokra tört fehércsokoládét is. Poharakba adagoljuk, és kihűtjük.