Aktuális

Ezt a hedonista menüt még mindenképp készítse el a böjt előtt!

Bors

Létrehozva: 2020.02.16.

Minél közelebb a tavasz, annál nehezebb kivárni az utolsó heteket: a február 26-án kezdődő és húsvétkor végződő nagyböjt előtt még érdemes elkészíteni ezeket a mennyei, ám kalóriadús ételeket.

Leves

Burgonyakrémleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag): 40 dkg krumpli * 1 fej hagyma * 1 póréhagyma * 1 l zöldségalaplé * 1,5 dl tejszín * 5 ek olívaolaj * 1 tk só * 1 kk őrölt feketebors

A tálaláshoz: 10 dkg pirított kenyérkocka * 2,5 dkg pirított, vágott földimogyoró

Elkészítés: A hagymát, a póréhagymát és a krumplit megpároljuk az olajon, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük az alaplét, és puhára főzzük. Leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és kis lángon még öt percig főzzük, fedő nélkül. Pirított kenyérkockákkal és vágott földimogyoróval megszórva tálaljuk.

Főétel

Csicseriborsós marharagu

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (8 adag): 35 dkg marhalapocka, 2 cm-es kockákra vágva * 2 nagy vöröshagyma, apróra vágva * 1 csokor koriander, apróra vágva, plusz 2 ek a tálaláshoz * 1 csokor lapos levelű petrezselyem, apróra vágva * 2 közepes sárgarépa * 2 szár zeller apróra vágva * 1 ek őrölt kurkuma * 1½ tk őrölt gyömbér * 1 tk őrölt fekete bors, ½ teáskanál plusz a beszóráshoz * 1 tk őrölt fahéj * 1 tk őrölt kömény * 1 tk őrölt szerecsendió * 1 tk őrölt koriander * 40 dkg főtt csicseriborsó * 5 l víz * ½ tk tengerisó-pehely * citromgerezdek a tálaláshoz

A sűrítéshez: 7 dkg liszt * 6 dl víz * 25 dkg paradicsompüré 

Elkészítés: Először a sűrítéshez keverjük simára a hozzávalókat, és félretesszük. Helyezzük a húst, hagymát, koriandert, petrezselymet, sárgarépát, zellert, fűszereket, csicseriborsót, 3 liter vizet egy széles, nagy lábosba, és lefed­ve felforraljuk. Majd lassú tűzön, időnként megkeverve, egy órán át főzzük, vagy amíg a hús nagyon megpuhul. Akkor lassan, kevergetve hozzáadjuk az előkészített, paradicsomos szószt, simára keverjük, és felöntjük még 2 liter vízzel. Ha szükséges, utánasózunk. Újra tel­jes lángon, kevergetve felforraljuk, majd lassú tűzön, kevergetve ad­dig főzzük, míg jól besűrűsödik. A tányéron szórjuk meg korianderrel, borssal, és nyomjunk rá egy kis citromlevet.

Desszert

Narancsos vaníliapuding karamellkrémmel

Elkészítési idő: 30 perc+hűtés

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 10 dkg cukor * 5 dkg fehércsokoládé * 6 dl tej * 2 rúd vanília * 1 ek vaníliakivonat * 2 ek kukoricakeményítő * 1 ek frissen reszelt, vegyszermentes narancshéj

Elkészítés: A vaníliarudakat felvágjuk, és a belsejét kikaparjuk. A rudakat és a kikapart magokat a narancshéjjal együtt a tejbe keverjük, és felforraljuk, majd lefedve kihűtjük. Egy lábosban kétujjnyi vizet forralunk, majd takarékra véve a lángot gyöngyöztetjük. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük, majd kanalanként beleadagoljuk a keményítőt, végül fokozatosan a kihűtött tejet is. 

A vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, közben beleolvasztjuk az apró darabokra tört fehércsokoládét is. Poharakba adagoljuk, és kihűtjük. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek