A szerelmesek ünnepe ez évben hétköznapra esik, de legalább egy romantikus desszert erejéig adhatunk belőle kóstolót a vasárnapi ebéd után is.
Korhelyleves gombával
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 adag): 50 dkg savanyú káposzta * 25 dkg füstölt sonka * 20 dkg laskagomba * 1 fej hagyma * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1,5 l csirkealaplé * 1 kk só * 1 tk pirospaprika * 1 kk őrölt bors * 1 babérlevél * 2 ek olaj * tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd beleszórjuk a vékony csíkokra vágott sonkát és gombát is, és együtt átpirítjuk. Hozzákeverjük a felaprított savanyú káposztát, a csíkokra vágott répát és petrezselyemgyökeret, majd felengedjük az alaplével. Beleszórjuk a sót, a fűszereket, és lassú tűzön főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Tálaláskor a tányéron adjuk hozzá a tejfölt.
Sertéscomb barna sörben
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg (4 nagy szelet) bőrös sertéscomb * 4 fej hagyma * 2 sárgarépa * 2 szál zeller * 1,2 l barna sör * 4 ek mangalicazsír * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt zsálya
Elkészítés: a sertéscombok bőrét bevagdossuk, besózzuk. A felforrósított zsíron mindkét oldalon átsütjük, majd félretesszük. A zsírban átsütjük a felszeletelt hagymát és a feldarabolt répát, zellert, majd visszatesszük mellé a hússzeleteket, felöntjük barna sörrel, beleszórjuk a fűszereket, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ha elkészült, fedő nélkül tegyük a sütőbe, és süssük még 200 fokon 10 percig.
Zöldborsós paradicsomragu tofuval
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg zöldborsó (fagyasztott) * 40 dkg darabos konzerv paradicsom * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 25 dkg tofu * 5 ek olaj a sütéshez * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 kk őrölt római kömény * 1 kk őrölt koriandermag
A tálaláshoz: korianderzöld
Elkészítés: a kockára vágott hagymát két evőkanál olajon megdinszteljük, majd beleszórjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, s kevergetve pirítjuk, míg illatozni kezd. Hozzáadjuk a kiolvasztott zöldborsót, a darabos paradicsomkonzervet, megsózzuk és lassú tűzön, gyakran átkeverve puhára főzzük. Közben egy másik edényben, a maradék olajon aranybarnára sütjük a kockára vágott tofut. Frissen, együtt tálaljuk.
TIPP: A tányéron szórjuk meg friss korianderzölddel!
Málnakrémtorta sütés nélkül
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 szelet): 25 dkg fagyasztott málna * 2,5 dl tejszín * 10 dkg cukor * 10 dkg fehér csokoládé * 25 dkg mascarpone * 1 ek porzselatin * ½ dl víz * 20 dkg babapiskóta
Elkészítés: egy 23 centiméter átmérőjű tortaformát körberakjuk, majd az alját is kibéleljük babapiskótával. A zselatint oldjuk fel a vízben, majd óvatosan melegítsük, míg a szemcsék felolvadnak. Nem szabad felforralni, mert elveszíti zselésítő hatását. A tejszínből habot verünk. A málnát villával összetörjük, majd hozzákeverjük a cukrot, a mascarponét, az olvasztott fehér csokit, a zselatint, végül a tejszínhabot. A krémet kihűtjük, majd beletöltjük az előkészített babapiskóta keretbe, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap feldíszíthetjük habcsókkal vagy néhány szem macaronnal, de friss gyümölccsel is nagyon jól mutat.
TIPP: A forma oldalát kenjük át vajjal, hogy hozzáragadjanak a babapiskóták!