Örök vita a szakértők körében is, hogy a konyhában használt nyers alapanyagokat meg kell-e mosni, vagy ezzel a művelettel csak többet ártunk? Élelmiszer-biztonsági szakértő segít eldönteni a kérdést.
Forrás: shutterstock
Az, hogy mit mosunk meg és mit nem a konyhai alapanyagok közül, leginkább szokás kérdése. Vannak, akik még a zacskós salátát is leöblítik, mielőtt asztalra tennék, pedig ez pont felesleges.
Ezzel szemben a meghámozásra váró zöldségeket, gyümölcsöket meg hajlamosak vagyunk egyből feldolgozni, pedig így az esetleges fertőző anyagokat, amik a héjon voltak, szétkenjük, sőt a többi alapanyagon is, ha ugyanazt a kést használjuk főzés közben végig.
A legtöbb veszélyt jelentő organizmus a főzés során megsemmisül a hő hatására, azonban ott maradnak a kezünkön, valamint a vágódeszkán.
Előrecsomagolt saláták
A legtöbb vákuumfóliás zöldség és zöldségkeverék zacskójára ráírják, hogy nem kell megmosni az elfogyasztása előtt. De miért is nem?– A gyártósoron bezacskózott salátákat már a feldolgozás során megmosták, megszárították. Utóbbi nagyon fontos, mert a baktériumok vizes közegben tudnak jól szaporodni.
Tehát ezeket a zöldségeket valóban nem kell megmosni, mielőtt megennénk.
Sőt, ha leöblítjük csak teret adunk az esetleges betegséget okozó mikrobáknak – magyarázta a Borsnak dr. Dömölki Ferencné Livia élelmiszer-biztonsági szakértő.
Trópusi gyümölcsök
Egyre többször látni a boltokban, hogy a kipakolt narancs, citrom mellé kiírják, a héja étkezésre nem alkalmas. Pedig számos süteménybe, ételbe reszelik bele a gyümölcs héját. – A citrusfélék, például a citrom héjának felületén gombaölő szerek vannak annak érdekében, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre a gyümölcsök.
Ezt fogyasztás előtt el kell távolítani, amihez nagyon alaposan meg kell mosni. Akár még egy dörzsi szivaccsal is érdemes rajta átmenni, hogy az apró barázdák közül is kijöjjön a vegyszer – tanácsolja a szakértő.
Szezonális zöldségek és gyümölcsök
A szezonális zöldségeket és gyümölcsöket is minden esetben javasolt megmosni. Nem lehet tudni, mivel találkoztak azelőtt, hogy a konyhánkba kerültek.A sárgadinnyének most éppen nincs szezonja, de még annak a héját is meg kellene mosni, mielőtt felvágjuk. Amerikában egyszer előfordult, hogy a dinnyeföldön használt trágya miatt tömegesen lettek rosszul az emberek, mert nem mosták meg a gyümölcsöt és a késsel a héjról a húsos részbe került egy komolyabb rosszulléteket kiváltó mikroba
– hozott fel egy korábbi esetet a doktor.
A zöldségeket és a gyümölcsöket mindig csak azelőtt mossa meg, mielőtt felhasználná, megenné, ne akkor, amikor hazaér velük a boltból. Ha akkor tenné ezt, csak a bacik szaporodását segítené. A mosást követően pedig törölje szárazra azokat.
Tojás
A piacon vett tojásoknál alap, hogy megmossuk, hiszen még rajta van a tyúksz.r is, de mi a helyzet a szép tisztákkal, amiket a boltok polcairól lehet levenni? – A tojások héján is van egy védőfelület, ami megakadályozza a baktériumok, köztük a szalmonella elszaporodását. Ezért a tojásokat is csak közvetlenül a felhasználás előtt – de akkor mindenképpen – érdemes megmosni.
Ezzel elkerülhetjük, hogyha mégis él szalmonella a héjon, az az ételbe kerüljön.
Nyers hús
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a húsokat jobb, ha nem mossuk meg, mielőtt feldolgoznánk, mert ezáltal csak széthordjuk az esetleges fertőzéseket a konyhában, akár az egész lakásban.
A szakértő szerint azonban ez a probléma egy kicsit árnyaltabb ennél.Javaslom, hogy mossuk meg a húsokat. Főleg, ha egy-két napig már tároltuk a hűtőben. Mindig folyó hideg víz alatt öblítsük le. Főleg a csirkét, az esetleges szalmonellafertőzés elkerülése végett. A szárítás is fontos. Mosás után itassuk le a húsról a felesleges vizet
– hívja fel a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakértő.
Vágódeszka a fertőzések otthona
Főzés után általában mindenki elmosogat, letörli a pultot és a vágódeszkát. Ilyenkor leginkább a látható foltokra figyelünk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szem számára láthatatlan, de az egészségre annál károsabb élő organizmusokról.
Ellenük a fertőtlenítés a legjobb. Főzés után nem elég mindent a konyharuhával áttörölgetni, ha biztosra akar menni, fertőtlenítő kendővel dörzsölje át a pultot, de még a deszkát is. Az az a hely, ahol minden baktérium tanyázik. Ezt követően jöhet a száraz konyharuha is, hogy a nedves környezetet kedvelő bacilusoknak esélyük se legyen.
Borstipp
Azért is érdemes megmosni a tojásokat, mert így ellenőrizheti a frissességüket. Engedjen annyi vizet a mosogatóba vagy egy tálba, hogy ellepje a tojásokat. A pár naposak a tál alján maradnak, míg az öregebbek felúsznak a víz tetejére.
Ez nem azt jelenti, hogy azok a tojások már rosszak lennének, csak nem olyan frissek. Így jobb velük óvatosan bánni, amikor feltöri, nehogy záp kerüljön a többi közé a bacilusok