Aktuális

Koronavírus: Nem éli túl a kórokozó a kínai utazást

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.02.10.

Forrás: MTI

Hazánkban továbbra sem fertőződött meg senki az új koronavírussal, azonban influenzajárvány van, és más kórokozók is okozhatnak felső­légúti megbetegedéseket – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna tegnap délelőtti műsorában.

Dánielisz Ágnes szerint érdemes a kór­okozók ellen gyakori kézmosással védekezni, hiszen ezek is ugyanúgy cseppfertőzéssel terjednek, mint az új koronavírus. A szakember azt is el­mondta, hogy a legújabb értesülések szerint már székletben is kimutatták az új koronavírus örökítőanyagát, de hozzátette, hogy ez nem ad okot aggodalomra, hiszen a járványügyi adatok alapján egyértelműen kimutatható, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed. Arra is kitért, hogy a Kínából érkező csomagoktól nem kell tartani, hiszen a két ország közti hosszú úton a vírus ki van téve a hidegnek és a kiszáradásnak is, amit nem visel jól.

Karantén a tengerjáró hajón

A Diamond Princess nevű hajón előreláthatólag február 19-ig marad érvényben a karantén. A hajón újabb negy­ven­egy utas tesztje lett pozitív, huszonegy japán, öt ausztrál, öt kanadai és nyolc amerikai fertőződött meg, így már hatvanegy fertőzött van. Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fő legénység tartózkodik, ötvenhat különféle országból. A Külgazdasági és Külügyminisztérium információi szerint a hajón három magyar is dolgozik.

A lakosság számára segítséget nyújt a Nemzeti Népegészségügyi Központ  két, a nap huszonnégy órájában hívható zöldszámon is – 06-80/277-455 és 06-80/277-456 – megválaszolják a koronavírussal kapcsolatban felmerülô kérdéseket.

Az Egészségügyi Világszerve­zet (WHO) legfrissebb adatai szerint szombaton 34 598 volt a fertőzöttek, és 732 a halál­esetek száma. Kínán kívül hu­szonnégy országban összesen 288 esetről számoltak be, és egy beteg halt meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek