Forrás: Shutterstock
Leves
Hozzávalók (4 adag):
1/2 kg savanyú káposzta
3 közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
1 petrezselyemgyökér
1 nagyobb sárgarépa
só, frissen őrölt fekete bors,
pirospaprika,
köménymag,
babérlevél,
tárkony
3 ek olaj
Elkészítés (30 perc): Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, megpirítjuk benne a köménymagot és a pirospaprikát. Beletesszük a savanyú káposztát levével együtt, és a feldarabolt zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, míg minden zöldség levet enged. Akkor felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és beletesszük a babérlevelet, majd puhára főzzük. Mikor elkészült, botmixerrel pépesítjük, tejföllel és tárkonnyal tálaljuk.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
8 db csirke alsó- vagy felsőcomb
3 savanykás alma
25 dkg kelbimbó
15 dkg tejszín
5 dkg vaj
1 tk só
1 tk szárított kakukkfű
Elkészítés (50 perc): A húst sózzuk be, majd egy serpenyőben a vajon süssük át őket, egyszer átfordítva. Rendezzük a csirkecombokat egy sütőtálba, halmozzuk mellé a feldarabolt, kimagozott almát és a megtisztított kelbimbót. Öntsük alá a tejszínt, szórjuk meg kakukkfűvel, sóval, és 190 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Frissen, párolt rizzsel tálaljuk.
Köretként párolt rizst, bulgurt vagy kuszkuszt kínálhatunk hozzá.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
4 ek napraforgóolaj
1 nagy fej kockára vágott vöröshagyma (200g)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk reszelt gyömbér só
25 dkg darabolt konzervparadicsom
1 ek indiai vöröscurry-paszta
60 dkg főtt csicseriborsó
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy batáta (édesburgonya) (200g)
10 dkg köles
A tálaláshoz:
friss zöld koriander, apróra vágva
Elkészítés (10+20 perc): Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Így keverjük hozzá a sót, a paradicsomot és az indiai vöröscurry-pasztát. Elegyítjük, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük. Beleszórjuk a kölest, felöntjük 3 dl vízzel, és 10 perc alatt kevergetve puhára főzzük. Belekeverjük a csicseriborsót, és aláöntünk egy kevés (kb. 1 dl) főzőlevet is, hogy a paszta szépen bevonja mindenhol a borsószemeket, és néhány percig együtt főzzük, majd beleszórjuk az apróra tépkedett spenótleveleket is, és enyhén megfonnyasztjuk. Egy másik serpenyőben kevés zsiradékon átsütjük a kockára vágott batátát, melyet tálalás előtt keverünk a curryhez.
Desszert
Hozzávalók (6 személyre):
16 dkg babapiskóta
20 dkg narancslekvár
2 dl narancslé
½ dl narancslikőr
A zseléhez:
1,5 ek porzselatin
80 ml víz
6 dkg cukor
3 dl narancslé
A krémhez:
4 tojássárgája
4 ek porcukor
2 ek kukorica keményítő
2 dl tejszín
1 dl víz
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
4 egész narancs
3 dl tejszínhab
Elkészítés (3 óra): Keverjük össze a narancslekvárt, a narancslét és a narancslikőrt – ezzel fogjuk locsolni az összeállításnál a babapiskótát. Készítsük el a zselét: a zselatint oldjuk fel a vízben, és óvatosan langyosítsuk, vigyázva, hogy ne forraljuk fel. Keverjük hozzá a narancslét és a cukrot, majd öntsük akkora tálba, hogy kb. 1,5 cm magas legyen, és dermesszük meg a hűtőben. A krémhez a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és a keményítővel, majd engedjük fel a vízzel és a tejszínnel. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrítsük be, végül adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd hűtsük ki. Mielőtt elkezdjük összeállítani, a zselét vágjuk egyforma kockákra, a narancsot megpucolva szeleteljük fel. Először a babapiskóta felét sorakoztassuk a tál aljára, majd locsoljuk meg a narancsos öntet felével. A tál oldalát rakjuk ki a narancsszeletekkel, majd tegyünk belőle a piskótára is. Most jön a krém fele, majd a zselékockák. Ugyanezt ismételjük meg még egy rétegben, majd tegyük a trifle-t a hűtőbe egy órára. Tálalás előtt gazdagon díszítsük tejszínhabbal a tetejét.
Diétás tipp
A felszeletelt narancs egy kis fahéjjal megszórva szintén keleti csemege, de nem a kalóriadús fajtából.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (6 adag):
1 l tej
15 dkg búzadara
15 dkg cukor
3 dkg vaj
20 dkg tehéntúró
2 tojás
A tálaláshoz:
20 dkg friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs
Elkészítés (60 perc): A tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a grízt, és állandó keverés mellett krémesre főzzük. Ha kész beleszórjuk a cukrot, a vajjal dúsítjuk. Levesszük a tűzről, azután a forró masszába belekeverjük az áttört túrót és a tojássárgáját, majd a keményre felvert tojáshabot. Kuglófformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.