Aktuális

Tél végi kamraürítés – fantasztikus menüsor mindazokból, amik biztosan otthon vannak

Bors

Létrehozva: 2020.02.23.

Forrás: Shutterstock

Leves

Savanyúkáposzta-krémleves

Hozzávalók (4 adag):
1/2 kg savanyú káposzta
3 közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
1 petrezselyemgyökér
1 nagyobb sárgarépa
só, frissen őrölt fekete bors,
pirospaprika,
köménymag,
babérlevél,
tárkony
3 ek olaj

Elkészítés (30 perc): Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, megpirítjuk benne a köménymagot és a pirospaprikát. Beletesszük a savanyú káposztát levével együtt, és a feldarabolt zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, míg minden zöldség levet enged. Akkor felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és beletesszük a babérlevelet, majd puhára főzzük. Mikor elkészült, botmixerrel pépesítjük, tejföllel és tárkonnyal tálaljuk.

Főétel

Csirkecombok almával és brokkolival sütve

Hozzávalók (4 adag):
8 db csirke alsó- vagy felsőcomb
3 savanykás alma
25 dkg kelbimbó
15 dkg tejszín
5 dkg vaj
1 tk só
1 tk szárított kakukkfű

Elkészítés (50 perc): A húst sózzuk be, majd egy serpenyőben a vajon süssük át őket, egyszer átfordítva. Rendezzük a csirkecombokat egy sütőtálba, halmozzuk mellé a feldarabolt, kimagozott almát és a megtisztított kelbimbót. Öntsük alá a tejszínt, szórjuk meg kakukkfűvel, sóval, és 190 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Frissen, párolt rizzsel tálaljuk.

Köretként párolt rizst, bulgurt vagy kuszkuszt kínálhatunk hozzá.

Kímélő megoldás

Csicseriborsó curry spenóttal és batátakockákkal

Hozzávalók (4 adag):
4 ek napraforgóolaj
1 nagy fej kockára vágott vöröshagyma (200g)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk reszelt gyömbér só
25 dkg darabolt konzervparadicsom
1 ek indiai vöröscurry-paszta
60 dkg főtt csicseriborsó
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy batáta (édesburgonya) (200g)
10 dkg köles

A tálaláshoz:
friss zöld koriander, apróra vágva

Elkészítés (10+20 perc): Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Így keverjük  hozzá a sót, a paradicsomot és az indiai vöröscurry-pasztát. Elegyítjük, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük. Beleszórjuk a kölest, felöntjük 3 dl vízzel, és 10 perc alatt kevergetve puhára főzzük. Belekeverjük a csicseriborsót, és aláöntünk egy kevés (kb. 1 dl) főzőlevet is, hogy a paszta szépen bevonja mindenhol a borsószemeket, és néhány percig együtt főzzük, majd beleszórjuk az apróra tépkedett spenótleveleket is, és enyhén megfonnyasztjuk. Egy másik serpenyőben kevés zsiradékon átsütjük a kockára vágott batátát, melyet tálalás előtt keverünk a curryhez.

Desszert

Trifle – angol krémdesszert

Hozzávalók (6 személyre):
16 dkg babapiskóta
20 dkg narancslekvár
2 dl narancslé
½ dl narancslikőr

A zseléhez:
1,5 ek porzselatin
80 ml víz
6 dkg cukor
3 dl narancslé

A krémhez:
4 tojássárgája
4 ek porcukor
2 ek kukorica keményítő
2 dl tejszín
1 dl víz
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:
4 egész narancs
3 dl tejszínhab

Elkészítés (3 óra): Keverjük össze a narancslekvárt, a narancslét és a narancslikőrt – ezzel fogjuk locsolni az összeállításnál a babapiskótát. Készítsük el a zselét: a zselatint oldjuk fel a vízben, és óvatosan langyosítsuk, vigyázva, hogy ne forraljuk fel. Keverjük hozzá a narancslét és a cukrot, majd öntsük akkora tálba, hogy kb. 1,5 cm magas legyen, és dermesszük meg a hűtőben. A krémhez a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és a keményítővel, majd engedjük fel a vízzel és a tejszínnel. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrítsük be, végül adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd hűtsük ki. Mielőtt elkezdjük összeállítani, a zselét vágjuk egyforma kockákra, a narancsot megpucolva szeleteljük fel. Először a babapiskóta felét sorakoztassuk a tál aljára, majd locsoljuk meg a narancsos öntet felével. A tál oldalát rakjuk ki a narancsszeletekkel, majd tegyünk belőle a piskótára is. Most jön a krém fele, majd a zselékockák. Ugyanezt ismételjük meg még egy rétegben, majd tegyük a trifle-t a hűtőbe egy órára. Tálalás előtt gazdagon díszítsük tejszínhabbal a tetejét.

Diétás tipp

Fahéjas narancs

A felszeletelt narancs egy kis fahéjjal megszórva szintén keleti csemege, de nem a kalóriadús fajtából.

A nagymama receptfüzetéből

Túrós grízpuding bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók (6 adag):
1 l tej
15 dkg búzadara
15 dkg cukor
3 dkg vaj
20 dkg tehéntúró
2 tojás

A tálaláshoz:
20 dkg friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs

Elkészítés (60 perc): A tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a grízt, és állandó keverés mellett krémesre főzzük. Ha kész beleszórjuk a cukrot, a vajjal dúsítjuk. Levesszük a tűzről, azután a forró masszába belekeverjük az áttört túrót és a tojássárgáját, majd a keményre felvert tojáshabot. Kuglófformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek