Aktuális

Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.02.06.

Csütörtök reggelre 564-re emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Kínában, Magyarországon továbbra sincs ezzel a vírussal fertőzött beteg. Hazaengedték a kórházból a magyar egyetemistát is, aki két hetet töltött karanténban.

Forrás: MTI

A nyilvánosság ki­zárásával hagyta el a kórházat a két hét karantén után az a magyar egyetemista, aki kalandos úton tért haza Vuhanból, a koronavírus által leginkább érintett kínai városból. Róla már teljes biztonsággal kimondható, hogy nem beteg. Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai In­tézet osztályvezető főorvosa tá­jékoztatta a nyilvánosságot a férfival kapcsolatban.

– Otthonába bocsátották a Dél-pesti Centrumkórház Szent László kórház telephelyének karanténépületében megfigyelt, korábban egy vuhani egyetemen tanuló fiatalembert, aki ja­nuárban vonattal hagyta el a fertőzött vá­rost, majd repülővel ér­kezett Magyarországra. Az egyetemista panaszmentes volt, és az ápolás ideje alatt is végig láztalan, egészséges volt, a laboratóriumi vizsgálatai semmilyen kóros eredményt nem mutattak. A hét, Vuhanból repülővel hazaszállított magyar állampolgár is panaszmentes. Továbbra is ka­ranténban, orvosi megfigyelés alatt vannak, valamennyiük állapota kielégítő. Kórházunkban jelenleg koronavírus-fertőzésre gyanús személyt nem kezelünk – mondta az orvos.

Japánban három magyar rostokol

Húsz embert betegített meg a koronavírus a Japán partjai­nál levő, karantén alá helyezett óceánjárón. Tajvan teljes kikötőzárlatot rendelt el, mert a hajó egy héttel ezelőtt kikötött a szigeten és az utasok közül többen is leszálltak városnézésre. Mint kiderült, a Külgazdasági és Külügyminisztérium információi szerint az óceánjárón három magyar is dolgozik, ők a hírek szerint azonban szerencsére jól vannak. A Diamond Princessen 2666 utas és 1045 fős személyzet tartózkodik, két hétig egyikük sem hagyhatja el a fe­délzetet. A Fülöp-szigeteken három személy fertőződött meg a vírussal, köztük egy magyar. Őt elkülönítve tartják, állapota javul, és még várja a vírus mintavételének eredményét.  

Kínán kívül eddig az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  hivatalos adatai szerint 240-en betegedtek meg, és ketten meg is haltak.

Kínában 28 ezerre duzzadt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 564 volt a konzuli szolgálat tegnapi adatai szerint.

Nem ajánlják az utazást

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hupej tartományát az utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába so­rolta. Emellett felhívják az utazók figyelmét, hogy csak halaszthatatlan ügyben induljanak el Kínába. Mivel a beutazás és a tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, Kína egész területét a II., fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába sorolták át.

A koronavírus terjedése jelenleg Kínában okozza a legnagyobb problémát. Hupej tartományt és annak székhelyét, Vuhan városát 2020. január 23 óta lezárták, a tartományt és a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet. Nem zárható ki, hogy a következő hetekben a kínai hatóságok Hupej tartományon kívül egyéb városokban/területeken is utazási korlátozásokat vezetnek be.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek