Aktuális

A Bors utánajárt: két hónapig van biztonságban az étel a mélyhűtőben

Bors

Létrehozva: 2020.03.17.

A romlandó élelmiszerek élet- tartamát megnövelheti, ha időben a jégre teszi. Utánajártunk, milyen élelmiszert mennyi időre rakhatunk az otthoni fagyasztóba.

Forrás: shutterstock

Fagyasztás segítségével a romlékony élelmiszerek eltarthatósága nagy mértékben megnövelhető. Érdemes tudni azonban, hogy az otthoni fa­gyasz­tás különbözik az iparitól, így az éte­lek eltarthatósága sem azonos a ké­szen megvásárolt mélyhűtött termékekével. Viszont az előre megvásárolt felvá­gottaknak, tejnek, esetleg a sütésre elő­ké­szített rántott hú­soknak vagy már meg­főzött készételeknek meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát.

Adagonként tegye jégre

A fagyasztásban az a nehéz, hogy előre nem mindig lehet pontosan megtippelni, hogy az adott étkezéshez mennyi alapanyagra lesz majd szükség. Ezért érdemes kisebb adagokra szétszedni mindent, és úgy jégre tenni.

– Feltörve tojást is fagyaszthatunk, ebben az esetben érdemes külön választani a fehérjét és a sárgáját. Figyeljünk, hogy két darabnál többet ne öntsünk össze, mert utólag már nem fogja tudni szétválasztani kisebb mennyiségekre, amikor szükség lesz rá – magyarázta a Borsnak dr. Dö­mölki Ferencné Livia élelmiszer-biztonsági szakértő.

Hány fok az ideális?

Az, hogy mennyi ideig tartható valami a fagyasztóban, nagyban függ a hűtőszekrény teljesítményétől. Ahhoz, hogy biztonsággal tárolja az élelmiszereit, ellenőrizze le a hűtője hőmérsékletét.

A jó hőmérsékletek a következők:

1. –30 és –25 Celsius-fok körüli hőmérsékletű fagyasztóban akár egy évig is biztonságban tudhatja ételeit.

2. –20 és –18 fok között maximum fél évig tároljon bármit.

3. kevesebb mint –12 fok: sok otthoni mélyhűtő csak ennyire képes, ezen a hőmérsékleten két hónapnál tovább semmit nem ajánlott tartani.

A hűtőjét is ellenőrizze, ott 0 és 5 fok közötti hőmérséklet lenne az optimális.

Címkézzünk fel minden csomagot

Amikor valamit betesz a fagyasztóba, szánjon rá időt, és címkézze fel, mi az, és mikor tette el. Erre azért van szükség, mert a fagyasztóba se lehet végtelenségig eltartani mindent.

– A fagyasztás előtt szükség van némi előkészületre. A disznó- és marhahúst például nem szabad megmosni előtte, míg a csirkét kötelező. Továbbá érdemes mindent felcímkézni, hogy tudja, mit mikor tett el, és előbb a régebben eltett élelmiszereket hasz­nálja fel. Ezzel megelőzheti, hogy bármi megromoljon, és ki kelljen dobnia. Kiolvadás után mindent használjon el, ne tárolja hosszú időn át – javasolja a szakértő.

Ügyeljünk arra, hogy az egyszerre fagyasztani kívánt ételeket ne halmozzuk sűrűn egymásra, mivel a legalsó jóval később fog így megfagyni, ami befolyásolhatja az eltarthatóság idejét.

Nem szabad fagyasztani:

  • paradicsom
  • tojás héjában
  • gyümölcsök
  • tejföl, joghurt, kefir
  • nyers krumpli
  • padlizsán
  • zsír

Lehet fagyasztani:

  • Lenyers vagy blansírozott zöldségek
  • tojás feltörve, különválasztva a fehérje és a sárgája
  • főtt, előre sütött krumpli
  • készételek
  • élesztő
  • tej, túró, sajt, vaj
  • kenyér, péksütemények
  • nyers húsok
  • friss felvágottak
  • olajos magvak, dió, mogyoró, mák

Szabaduljon meg a levegőtől

Sokan nem szeretik a fagyasztott élelmiszereket, mert hűtőízük lesz. A hosszan és rosszul tárolt ételek esetében ez valóban előfordulhat, de ezt meg lehet előzni: a porciózáshoz olyan dobozokat használjon, amelyek jól zárnak. Mielőtt betenné a mélyhűtőbe az ételt, várja meg, míg teljesen kihűl, hogy ne párásodjon be a doboz és ne keletkezzenek benne jég­kristályok, ezektől lesz ugyanis „hűtőízű” az étel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek