A romlandó élelmiszerek élet- tartamát megnövelheti, ha időben a jégre teszi. Utánajártunk, milyen élelmiszert mennyi időre rakhatunk az otthoni fagyasztóba.
Forrás: shutterstock
Fagyasztás segítségével a romlékony élelmiszerek eltarthatósága nagy mértékben megnövelhető. Érdemes tudni azonban, hogy az otthoni fagyasztás különbözik az iparitól, így az ételek eltarthatósága sem azonos a készen megvásárolt mélyhűtött termékekével. Viszont az előre megvásárolt felvágottaknak, tejnek, esetleg a sütésre előkészített rántott húsoknak vagy már megfőzött készételeknek meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát.
A fagyasztásban az a nehéz, hogy előre nem mindig lehet pontosan megtippelni, hogy az adott étkezéshez mennyi alapanyagra lesz majd szükség. Ezért érdemes kisebb adagokra szétszedni mindent, és úgy jégre tenni.
– Feltörve tojást is fagyaszthatunk, ebben az esetben érdemes külön választani a fehérjét és a sárgáját. Figyeljünk, hogy két darabnál többet ne öntsünk össze, mert utólag már nem fogja tudni szétválasztani kisebb mennyiségekre, amikor szükség lesz rá – magyarázta a Borsnak dr. Dömölki Ferencné Livia élelmiszer-biztonsági szakértő.
Az, hogy mennyi ideig tartható valami a fagyasztóban, nagyban függ a hűtőszekrény teljesítményétől. Ahhoz, hogy biztonsággal tárolja az élelmiszereit, ellenőrizze le a hűtője hőmérsékletét.
A jó hőmérsékletek a következők:
1. –30 és –25 Celsius-fok körüli hőmérsékletű fagyasztóban akár egy évig is biztonságban tudhatja ételeit.
2. –20 és –18 fok között maximum fél évig tároljon bármit.
3. kevesebb mint –12 fok: sok otthoni mélyhűtő csak ennyire képes, ezen a hőmérsékleten két hónapnál tovább semmit nem ajánlott tartani.
A hűtőjét is ellenőrizze, ott 0 és 5 fok közötti hőmérséklet lenne az optimális.
Amikor valamit betesz a fagyasztóba, szánjon rá időt, és címkézze fel, mi az, és mikor tette el. Erre azért van szükség, mert a fagyasztóba se lehet végtelenségig eltartani mindent.
– A fagyasztás előtt szükség van némi előkészületre. A disznó- és marhahúst például nem szabad megmosni előtte, míg a csirkét kötelező. Továbbá érdemes mindent felcímkézni, hogy tudja, mit mikor tett el, és előbb a régebben eltett élelmiszereket használja fel. Ezzel megelőzheti, hogy bármi megromoljon, és ki kelljen dobnia. Kiolvadás után mindent használjon el, ne tárolja hosszú időn át – javasolja a szakértő.
Ügyeljünk arra, hogy az egyszerre fagyasztani kívánt ételeket ne halmozzuk sűrűn egymásra, mivel a legalsó jóval később fog így megfagyni, ami befolyásolhatja az eltarthatóság idejét.
Sokan nem szeretik a fagyasztott élelmiszereket, mert hűtőízük lesz. A hosszan és rosszul tárolt ételek esetében ez valóban előfordulhat, de ezt meg lehet előzni: a porciózáshoz olyan dobozokat használjon, amelyek jól zárnak. Mielőtt betenné a mélyhűtőbe az ételt, várja meg, míg teljesen kihűl, hogy ne párásodjon be a doboz és ne keletkezzenek benne jégkristályok, ezektől lesz ugyanis „hűtőízű” az étel.