Amikor az olaszokra gondolunk, bizonyára a legtöbbünknél az ínycsiklandó tésztás ételkülönlegességek gondolata ugrik be. Nem véletlen: a világon a leginkább kedvelt ételek közé tartozik a pizza, a lasagne, a carbonara- és a bolognai spagetti is.
A koronavírus miatti otthoni karantén sokunkat ösztönzi a főzőcskézésre, egyes humoros kijelentések szerint ez az időszak rengeteg emberből nevel majd kiváló szakácsot. Ennek nyomán indított online kurzust egy Nonna Nerina nevű olasz nagymama – természetesen unokái segítségével.
"Otthoni tésztakészítés Nagymamával" című néhány órás műsora alatt háromféle tészta elkészítése sajátítható el Nerinától, akinek először nagyon furcsa volt a videdós oktatás.
– Egyórásra terveztük az előadást, de már első alkalommal kettő lett belőle, ezalatt a nézők végig jól szórakoztak a nagyival. Sosem áll le, folyamatosan csinálja, és úgy tűnik, ez kell az embereknek: arra vágynak a nézőink, hogy egy olasz nagymama felfordulást okozzon a konyhában, miközben tanít is. A tészta elkészítése során ugyanis nem csak az összetevők létfontosságúak, a gyúrási technika számít igazán. Ezt olyasmi, amit csak egy nagymama tud jól elmagyarázni – nyilatkozta Nerna unokája.
A 84 éves nagyi a hét minden napján megtartja a kurzust – minden alkalommal más-más tésztát készít – természetesen mindegyikhez egy receptet is passzint, végül egy teljesértékű főétel készül. Egy kétórás kurzus ára 50 dollár, vagyis közel 17 ezer forint, ami borsosnak tűnhet, ám a visszajelzések alapján valódi profi tésztakurzus részeseivé válhat minden résztvevő.
Egy brit háziasszony szintén az otthoni karantén alatt ötletelt a tésztakészítéssel kapcsolatban, aminek eredménye egy mindössze három összetevőből álló recept, és tésztakészítő gép nélküli tagliatelle elkészítése lett. Szerencsére ő ingyen osztotta meg a világgal tapasztalatait.
– ezek az összetevői a házi tagliatelle tésztának, melyet kinyújtása után pizzavágóval épp olyan eredményesen fel lehet csíkozni, mintha azt egy tésztakészítőgéppel tették volna.