Számos olyan fűszer van, ami erősíti az immunrendszert vagy gátolja a vírusok szaporodását. Az enyhébb megfázásos, influenzás tünetekre, ha nincs magas láza, használja ki a fűszernövények gyógyhatású erejét! A fokhagyma, a kurkuma, a gyömbér, a fahéj, az édeskömény, a szerecsendió, a szegfűszeg, a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű és az oregánó nagyon erős vírus- és baktériumgátlók a bennük lévő illóolajak és egyéb hatóanyagaik miatt. Teheti ételbe, és gyógyteát is készíthet belőlük. Mivel az illóolaj-tartalmuk gyorsan elillan, a főzés végén javasolt az ételhez adni.
Kurkumatea: Forraljon fel 2 csésze vizet, adjon hozzá 1 teáskanál őrölt kurkumát, és 10 percig gyöngyözve főzze, majd szűrje le. Adhat hozzá mézet, ami édesít és antimikrobiális, citromot vagy gyömbért, amik erősítik az antioxidáns és antimikrobiális hatást, vagy fekete borsot, tejet, mandulatejet, tejszínt, ezek pedig segítik a felszívódását.
Oregánó (szurokfű, vadmajoránna): fertőtlenítő, antivariáns, magas az antioxidáns-tartalma. Különösen hatékony az oregánóolaj: csillapítja a köhögést, a migrénes fejfájást, erősíti az immunrendszert. Belsőleg használva a 100% tisztaságú oregánóolajat fel kell oldani olívaolajban vagy gyümölcslében.
Fahéj: kellemes aromája és vírusölő hatása miatt is érdemes használni.
Rozmaring: levelei baktérium- és vírusölő hatásúak. Illóolajukat cseppenthetjük szobai párologtatóba, ezzel fertőtlenítve a légteret.
Édeskömény: segít a felső légutak hurutjainál, nyákoldóként hat.
Köménytea: egy teáskanál édesköményt morzsoljon szét mozsárban. Forrázza le egy csésze vízzel, lefedve hagyja állni tíz percig, majd szűrje le. Mézzel ízesítheti. Naponta három csészével iható.
Csillagánizs: serkenti a vírusok szaporodását gátló fehérje termelődését a szervezetben. Összetörve tehetjük fekete vagy gyümölcsteába is.