Tavaszra kiürülnek a vitaminraktárak, ezért ilyenkor rengeteg gyümölcsöt és zöldséget ajánlott enni. Ráadásul a koronavírus alatt is jól jönnek az egészséges, immunerősítő fogások.
Görög joghurttól isteni a spárga
Egy kis túlzással bármilyen zöldségből lehet krémlevest készíteni. A gyökérzöldségekből: sárgarépa, zellergumó, petrezselyemgyökér külön-külön, de akár mixben is finom. A hagyományos levesekhez képest általában annyiban más a krémleves, hogy egy tejszínes, tejes pluszhozzávalót kell beletenni, és a végén össze kell turmixolni.
Elkészítés: – Egy felforrósított serpenyőbe tegyük az olívaolajat és a vajat. Miután a vaj felolvadt, dobjuk bele a vékony karikára vágott póréhagymát, és dinszteljük meg. Jöhet hozzá a megroppantott fokhagyma. Mehet bele ezután a kisebb darabokra vágott hámozatlan spárga.
Pirítsuk meg, és hagyjuk puhulni. Körülbelül 7-8 perc elég is neki. Öntsünk rá négy decit az alapléből, és hagyjuk főni 20 percig, ezt követően turmixoljuk krémesre. A maradék alaplében keverjük el a görög joghurtot és öntsük hozzá a leveshez. Kész is, jöhet a sajtchips. Sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük le a sajtot nagy lyukú sajtreszelőn. Öt centi átmérőjű kupacokat készítsünk úgy, hogy azok ne érjenek össze. 5-6 perc alatt kisül – mondta el a Borsnak Marton Adrienn.
Minden mehet a rakott zöldségbe
Amikor rakott ételekről van szó, legtöbbünknek valószínűleg elsőre a rakott káposzta és a krumpli jut eszébe. Ez a fogás végtelen lehetőséget rejt magában, ugyanis a csirkétől a zöldségeken át, bármiből készíthetjük.
Szoktam olyat csinálni, hogy mindent, aminek éppen szezonja van, összeválogatok, és egy fehérmártással leöntve összesütöm
– tanácsolja kipróbálásra a Bors-olvasóknak Szendrei Bence séf. Most van friss retek, újhagyma, póréhagyma, sárgarépa, krumpli.
– A zöldségeket megtisztítom, felaprítom, a keményebbeket, mint például a sárgarépát és a krumplit előfőzöm, és szépen rétegezve tepsibe teszem. Főzök egy besamelt, azt ízesítem, olykor sajtot is reszelek bele és leöntöm vele az egészet. Sütőben 200-220 fokon aranybarnára sütöm – magyarázza Szendrei. – Aki akar, húst is nyugodtan tehet a rétegek közé.
Cukkinivel sűríthető a főzelék
Egyesek nem igazán kedvelik a spenótot és a sóskát, de ha kipróbál egy új elkészítési módot, ki tudja, még talán az is megszereti, aki eddig félrelökte a tányért, ha ez volt a menü.
Ne használjunk lisztet a sűrítéshez, ugyanis attól lesz a spenótfőzelék olyan, mint régen a menzán volt. Készítsünk helyette egy hagymás fokhagymás alapot!
– tanácsolja Schobert Norbi.
– A hagymát jól pirítsuk le, a főzelék sűrítéséhez pedig használjunk cukkinit vagy brokkolit. Ezt is főzzük bele, majd turmixoljuk le. Így ízében sokkal zsengébb, finomabb ételt kapunk. Buggyantott tojással, vagy hús mellé is kiváló.
Máshogy kell megfőzni a sóskát
A sóska és a spenót között kinézetben nem sok különbség van a laikusok számára, ízben viszont annál több. A sóska savanykás, míg a spenót nem. Előbbit teljesen máshogy kell készíteni.
A sóskafőzelékkel az a baj, hogy gyakran túlcukrozzák és túlfőzik. E helyett érdemes inkább egy hagymás főzelékalapot összedobni cukkinivel. Amikor ez kész, turmixoljuk le, és csak a végén tegyük rá a darabolt sóskát. Egy rottyantás, és kész az étel, 3-5 perc főzés bőven elég neki. Utólag édesítőszerrel vegyük el a sóska savanykás ízét
– árulta el Schobert Norbi.
Íme, a diétás medvehagyma pogácsa!
A medvehagyma szuper helyettesítője a fokhagymának, és számos ételnek ad különleges ízt. Mehet a hagymalevesbe, vagy éppen házi vajkrémbe, és isteni a medvehagymás pogácsa is. Nyugodtan fagyasztható.
– A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd hagyjuk a tésztát pihenni félórát. Utána szaggassuk ki, és ismét pihentessük. Addig melegítsük elő a sütőt, 180 fokra. Szórjuk meg a pogácsák tetejét sajttal. Mérettől függ, de nagyjából 20 perc alatt kisül egy adag – mondta el Schobert Norbi.
Március, április szezonális zöldségei, gyümölcsei