Aktuális

Karanténkonyha: Bespájzolt káposztából lehet terülj-terülj asztalkám

Bors

Létrehozva: 2020.03.29.

Ezekben a hetekben – ki jobban, ki kevésbé, de – feltöltöttük a háztartást tartós élelmiszerekkel, a mélyhűtőt hússal, zöldségekkel, de a tél végi zöldségek, mint a káposzta vagy a cékla is várják a sorukat a hűtőben. Itt az idő, hogy elkezdjük felhasználni őket!

Leves

Lilakáposzta-leves céklával

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 2 ek olaj * 3 nagy fej vöröshagyma felaprítva * 2 fehérrépa felkarikázva * 2 nagy burgonya kockákra vágva * 20 dkg felszeletelt lila káposzta * 10 dkg felszeletelt fehér káposzta * 1,5 l víz (vagy csirke-, esetleg zöldségalaplé) * 4 babérlevél * 2 közepes cékla meghámozva, csíkokra vágva * 1 cs friss kapor * 2 dl tejföl * só, bors

Elkészítés: Az olajban megpároljuk a hagymát, majd hozzáadva a fehérrépát és a krumplit, pirítsuk 5 percig. Akkor tegyük bele a kétféle káposztát, a céklát, és öntsük fel vízzel. Tegyük bele a sót, a babérlevelet és az egész borsot, és együtt forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük kb. félóráig, míg a zöldségek megpuhulnak. A kaprot és a tejfölt a tűzről levéve keverjük hozzá, és lefedve hagyjuk állni legalább félóráig fogyasztás előtt.

Főétel

Harcsa sörtésztában

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (5 adag): 1 kg harcsafilé * 1 citrom * 1 kk só * 1 kk őrölt fehér bors * 4 tojás * 25 dkg finomliszt * 2,5 dl világos sör * ½ l olaj a sütéshez

Elkészítés: A halhúst csíkokra vágjuk, bedörzsöljük kevés citromlével, és besózzuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet egy tálba szórjuk, összekeverjük 1-1 csipet sóval és őrölt borssal, majd a tojások sárgájával és a sör felével simára keverjük. Hozzáöntjük a maradék sört, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A halhúst egyenként belemártjuk a masszába, kissé lecsepegtetjük, és az olajban aranybarnára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk a halról az olajat, és sült hasábburgonyával, kapros majonézzel tálaljuk.

Köret

Majonéz házilag, változatosan

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (20 dkg): 2 nagy, friss tojás sárgája * 2 dl növényi olaj * 1 tk mustár * 1 tk citromlé * 1 kk só * 1 kk cukor

Elkészítés: A hozzávalókat egy órára tegyük a hűtőbe (az olajat is). A tojásokat válasszuk szét – csak a sárgáját fogjuk használni. A tojások sárgáját robotgéppel dolgozzuk össze a sóval, a cukorral és a mustárral. A legkényesebb művelet következik: folyamatos keverés mellett evőkanalanként adjuk hozzá az olajat. Ne folyamatosan kanalazzuk – mindig várjunk, míg a tojássárgája felveszi a beletett mennyiséget. Így kapunk masszív állagú majonézt. A végén keverjük bele a citromlét is.

Ízesítési lehetőségek:

A házi majonéz önmagában is rendkívül finom, de a felhasználás célja adhat ötleteket a további ízesítéshez:

• Ha mediterrán salátához szánjuk, bátran használjunk karakteresebb ízű olívaolajat.

• Használhatunk különféle borsokat: halhoz fehér borsot, zöldséges salátákhoz zöld borsot, húsokhoz fekete vagy rózsaborsot.

• Izgalmassá teheti egy csipet csili vagy cayenne bors.

• A zöldfűszerek frissességet kölcsönöznek neki, de ha nyers állapotban keverjük bele, csökken az eltarthatósága.

Desszert

Vajban sült körte rumos-diós sodóval

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag):

A körtéhez: 2 nagy körte * 2,5 dkg vaj * 2 ek méz * ½ kk őrölt kardamom

A sodóhoz: 2 tojás sárgája * 10 dkg porcukor * 1 ek kukoricakeményítő * 2 ek darált dió * 4 dl tejszín * ½ dl rum

A ropogóshoz: 4 ek puffasztott quinoa * 4 ek vágott dió * 4 ek cukor * 2,5 dkg vaj

Elkészítés: A körtéket vágjuk hosszában 1,5 cm vastag szeletekre. A vajat olvasszuk össze a mézzel, ízesítsük őrölt kardamommal, és süssük át benne mindkét oldalon a körteszeleteket. A sodóhoz a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tejszínt és a keményítőt, és vízgőz fölött, kevergetve főzzük fehéredésig. Akkor keverjük hozzá a darált diót és a rumot. A ropogóshoz a vajat olvasszuk fel, és karamellizáljuk meg benne a cukrot. Amikor a cukor felolvad, szórjuk bele a quinoát és a vágott diót, majd együtt pirítsuk meg.

Tálalás: minden tányérra szedjünk a sodóból, fektessünk rá két szelet sült körtét, és szórjuk meg a ropogóssal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek