Aktuális

Karanténkonyha: tápláló menü tartós alapanyagokból

Bors

Létrehozva: 2020.03.22.

Nehéz időket élünk – most kiemelten fontos szervezetünk ellátása a létfontosságú tápanyagokkal, vitaminokkal – amellett, hogy nem járhatunk naponta a piacra. A mai menüt úgy állítottuk össze, hogy a kamrában, hűtőben, mélyhűtőben eltartható alapanyagokból is elkészíthető legyen.

Leves

Káposztakrémleves fenyőmaggal

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag): 25 dkg savanyú káposzta * 2 nagy alma * 25 dkg tejszín * 1 ek méz * 1 tk só * 1 kk fekete bors * 1 babérlevél * 1,5 l zöldség-alaplé

A tálaláshoz: 2 ek pirított fenyőmag * 2 ek pirított tökmag

Elkészítés: A káposztát és a feldarabolt almát a fűszerekkel együtt puhára főzzük az alaplében. Ha elkészült, a babérlevelet kiszedjük, és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a mézet, majd frissen tálaljuk.

TIPP: A tányéron szórjuk meg pirított magvakkal.

Főétel

Halas rétes

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 25 dkg leveles tészta * 15 dkg főtt rizs * 2 tonhalkonzerv * 10 dkg paradicsompüré * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 kk só * 1 kk őrölt bors * 1 tojás 

Elkészítés: A leveles tésztát terítsük ki egy sütőpapírra, enyhén nyújtsuk ki egy sodrófával úgy, hogy megtartsa a formáját. Kenjük át a paradicsompürével, majd egyenletesen elosztva szórjuk rá a petrezselymet, a főtt rizst, majd morzsoljuk a tetejére a tonhaldarabokat. Sózzuk-borsozzuk, majd szorosan tekerjük fel a tésztát. Helyezzük egy tepsibe a sütőpapírral együtt, kenjük át a tetejét egy tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük meg – kb. 20 percet vesz igénybe.

TIPP: A tonhalba keverhetünk zöldségeket is, pl. zöldborsót vagy kukoricát.

Vegetáriánus megoldás

Töltött krumpli brokkolival

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (4 adag): 4 nagy krumpli * 5 dkg vaj * 25 dkg brokkoli * 20 dkg reszelt sajt * 1 tk só * 1 kk bors

Elkészítés: A krumplikat megmossuk, és héjastul megsütjük a sütőben. A brokkolit feldaraboljuk és megpároljuk. Ha elkészült, felvágjuk a héját kereszt alakban, és félig kikanalazzuk a belsejét. Ezt összekeverjük a vajjal, sóval, borssal, hozzáadjuk a párolt brokkolit, és visszatöltjük a krumpli belsejébe. Reszelt sajttal megszór­va tálaljuk.

Desszert

Túrós grízpuding bogyós gyümölcsökkel

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (6 adag): 1 l  tej * 15 dkg búzadara * 15 dkg cukor * 3 dkg vaj * 20 dkg tehéntúró * 2 tojás

Tálaláshoz: 20 dkg friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs

Elkészítés: A tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a grízt, és állandó keverés mellett krémesre főzzük. Ha kész, beleszórjuk a cukrot, a vajjal dúsítjuk. Levesszük a tűzről, azután a forró masszába belekeverjük az áttört túrót és a tojássárgáját és a keményre felvert tojáshabot. Kuglófformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

TIPP: A gyümölcsökből kevés víz és cukor hozzáadásával darabos szirupot is főzhetünk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek