Nehéz időket élünk – most kiemelten fontos szervezetünk ellátása a létfontosságú tápanyagokkal, vitaminokkal – amellett, hogy nem járhatunk naponta a piacra. A mai menüt úgy állítottuk össze, hogy a kamrában, hűtőben, mélyhűtőben eltartható alapanyagokból is elkészíthető legyen.
Káposztakrémleves fenyőmaggal
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 25 dkg savanyú káposzta * 2 nagy alma * 25 dkg tejszín * 1 ek méz * 1 tk só * 1 kk fekete bors * 1 babérlevél * 1,5 l zöldség-alaplé
A tálaláshoz: 2 ek pirított fenyőmag * 2 ek pirított tökmag
Elkészítés: A káposztát és a feldarabolt almát a fűszerekkel együtt puhára főzzük az alaplében. Ha elkészült, a babérlevelet kiszedjük, és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a mézet, majd frissen tálaljuk.
TIPP: A tányéron szórjuk meg pirított magvakkal.
Halas rétes
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 25 dkg leveles tészta * 15 dkg főtt rizs * 2 tonhalkonzerv * 10 dkg paradicsompüré * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 kk só * 1 kk őrölt bors * 1 tojás
Elkészítés: A leveles tésztát terítsük ki egy sütőpapírra, enyhén nyújtsuk ki egy sodrófával úgy, hogy megtartsa a formáját. Kenjük át a paradicsompürével, majd egyenletesen elosztva szórjuk rá a petrezselymet, a főtt rizst, majd morzsoljuk a tetejére a tonhaldarabokat. Sózzuk-borsozzuk, majd szorosan tekerjük fel a tésztát. Helyezzük egy tepsibe a sütőpapírral együtt, kenjük át a tetejét egy tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük meg – kb. 20 percet vesz igénybe.
TIPP: A tonhalba keverhetünk zöldségeket is, pl. zöldborsót vagy kukoricát.
Töltött krumpli brokkolival
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 4 nagy krumpli * 5 dkg vaj * 25 dkg brokkoli * 20 dkg reszelt sajt * 1 tk só * 1 kk bors
Elkészítés: A krumplikat megmossuk, és héjastul megsütjük a sütőben. A brokkolit feldaraboljuk és megpároljuk. Ha elkészült, felvágjuk a héját kereszt alakban, és félig kikanalazzuk a belsejét. Ezt összekeverjük a vajjal, sóval, borssal, hozzáadjuk a párolt brokkolit, és visszatöltjük a krumpli belsejébe. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Túrós grízpuding bogyós gyümölcsökkel
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 1 l tej * 15 dkg búzadara * 15 dkg cukor * 3 dkg vaj * 20 dkg tehéntúró * 2 tojás
Tálaláshoz: 20 dkg friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs
Elkészítés: A tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a grízt, és állandó keverés mellett krémesre főzzük. Ha kész, beleszórjuk a cukrot, a vajjal dúsítjuk. Levesszük a tűzről, azután a forró masszába belekeverjük az áttört túrót és a tojássárgáját és a keményre felvert tojáshabot. Kuglófformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
TIPP: A gyümölcsökből kevés víz és cukor hozzáadásával darabos szirupot is főzhetünk.