Aktuális

Koronavírus – Sünijüket is fürdetik a magyarok Dél-Koreában

Bors

Létrehozva: 2020.03.03.

Csillogó gombszemeivel figyel a langyos vízben Artúr, a kissünt a fertőzés miatt speciális tusfür- dővel mosdatja Dél-Koreában élő magyar gazdája.

Forrás: MTI

Kína után Dél-Koreában regisztrálták a legtöbb koronavírusos fertőzést: a kelet-ázsiai országban 4500-an kapták el a betegséget, többtucatnyian pedig el is hunytak miatta. A magyar származású Eugenia S. Lee családjával a fertőzés helyi gócpontjától 300 kilométerre lévő városban, Szedzsongban él. Mint mondja, az országban nem állt le az élet, nincsenek korlátozások, csupán két hétre elhalasztották az iskolákban a második félév kezdetét.

Szekta indította a fertőzést

– Az uszodákat és lifteket rendszeresen fertőtlenítik, az edzőtermek zárva vannak. A maszkot mindenki viseli. A lakásba érve első dolgom, hogy leveszem a ruhát magamról, lezuhanyzom és hajat mosok – mesélte a Borsnak az 51 éves nő. A napokban megjelent hírek szerint egy hongkongi kutyát karanténba zártak, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje. Azóta a magyar nő fokozott gondossággal tisztogatja Artúrt, a külön szobában élő törpesünt, de a Musu nevű uszkárjuk sem ússza meg az alapos fürdetést.

– Egy rózsaszín tusfürdővel és kefével szoktam mosdatni a fürdőkádban Artúrt. A hasának sikálásához már hozzászokott, nagyon szereti – tette hozzá.

Dél-Koreában egy vallási közösség miatt terjedt el a kór. A szekta tagjai január közepén a kínai Vuhanban jártak, február elején pedig a csoport egy híve lázasan vett részt az istentiszteleten, később kiderült, koronavírus fertőzte meg. Az egyház vezetője remegő hangon kért bocsánatot, emberölés miatt nyomoznak ellene.

Karantén után óceánra menne Kristóf

Eközben tegnap délután kiengedték az egri kórházból a nemzetközi fuvarosként dolgozó Pelikán Kristófot, aki a fertőzött területek környékéről múlt csütörtökön hazatérve a koronavírus számos tünetét produkálta. A húszéves srác tesztje kétszer is negatív lett, ennek örömére – mint megírtuk – táncos-zenés videókkal szórakoztatta köve­tőit a karanténból. A rendha­gyó produkciókat csaknem 200 ezren látták.

– Szerdán már egy újabb körre megyek vissza dolgozni Angliába, de a közeljövőben egy óceánjárón szeretnék elhelyezkedni. A fertőzés miatt mindenki le akar beszélni róla, de én egyáltalán nem tartok ettől. Nagyobb bajt okoz a pánik és a fölösleges vásárlási láz, ami itthon tapasztalható – vélekedett a Borsnak „szabadulása” után Kristóf.

Egyre több a telefonbetyár itthon

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan, pozitív minta nem volt. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője el­mondta, tegnap 11 óráig 1748 hívás érkezett, 648-an e-mailben kértek felvilágosítást.

– Van komoly és értelmes kérdés is, de sajnos egyre több szórakozó személy érzi úgy, hogy játszadozhat – fogalmazott. Az országos tisztifőorvos elmondta, minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel. Müller Cecília kiemelte, az eljárásrendet a személyes kontaktus minimalizálása érdekében ismét aktua­lizálták: eszerint aki tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a rendelőbe, hanem hívja fel orvosát! Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját.

***

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek