Aktuális

Ludovic Orban: a hazatérő román állampolgárok éjszaka áthaladhatnak Magyarországon

MTI

Létrehozva: 2020.03.18.

Magyarország minden nap közép-európai idő szerint 21 és hajnali 5 óra között lehetővé teszi, hogy a Nyugatról hazatérő román állampolgárok a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon áthaladjanak Magyarországon - közölte Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán a videokonferencia formájában tartott kormányülés első, sajtónyilvános perceiben.

A román kormányfő beszámolt arról, hogy a nap folyamán Orbán Viktorral folytatott megbeszélése során kapott hivatalos tájékoztatást a román állampolgárok magyarországi átutazásának szabályozásáról.

A két kormányfő abban is megállapodott, hogy az áruszállítást nem korlátozzák, a fuvarozók normális körülmények között folytathatják tevékenységüket. Ludovic Orban hozzátette: a román hatóságok nem kötelezik karanténra az országba érkező áruszállító gépkocsivezetőket, amennyiben nincsenek a Covid-19-re utaló tüneteik, és betartják a számukra előírt járványügyi óvintézkedéseket.

Orban ugyanakkor felhívta a román hatóságok figyelmét, hogy nagyon határozottan érvényesítsék a több ezer külföldről hazatérő román állampolgárral szemben a járvány megfékezését célzó óvintézkedéseket: a "vörös zónákból" érkezőket hatósági karanténba kell kísérni, azokat pedig, akik olyan országokból jönnek, ahol több mint 500 fertőzöttet regisztráltak, otthoni elkülönítőbe kell küldeni.

A házi karantén szigorú betartatásáról, illetve a megszegésével járó büntetésről hamarosan katonai rendeletet adnak ki - ezt a Romániában hétfőtől hatályos rendkívüli állapot teszi lehetővé.

Szerda délelőtt ismét torlódás alakult ki az osztrák-magyar határon, Hegyeshalomnál. Az osztrák oldalon bolgárok, románok, ukránok és macedónok is vannak, akik tiltakozásul elállták az utat, így a magyarok sem jutnak el a határig.

A koronavírus-válság miatt tömegével indultak haza a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások, de Magyarországra csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

Az éjszaka folyamán a magyar hatóságok humanitárius folyosót nyitottak a Hegyeshalomnál kedden feltorlódott román és bolgár állampolgárok számára, lehetővé téve, hogy konvojban áthaladjanak az országon. Ezt a megoldást rendszeresíti a magyar és román kormányfő között született megállapodás.

***

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek