Aktuális

Orbán Viktor: Jól vizsgázott az ország a koronavírussal szembeni harcban

Bors

Létrehozva: 2020.03.13.

Azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik a következő időszakban – mondta Orbán Viktor a koronavírussal szembeni védekezéssel kapcsolatban a Kossuth rádióban. A miniszterelnök értékelése szerint a járvány korlátok között tartáshoz megvan a megfelelő erő most, de a jövőbe senki nem lát. Minden, ami emberileg lehetséges, azt meg fogjuk tenni – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a meghozott óvintézkedésről azt mondta, hogy ez nálunk mást jelent, mint más országokban. Olyan intézkedéseket lehet gyorsan meghozni most, amelyet a vészhelyzet súlyossága indokol – tette hozzá. Az elmúlt 30 évben nem volt ilyen Magyarországon. Óvatosan kell bánni ezzel a helyzettel – mondta a kormányfő.

Jómagam javasoltam az európai helyzet függvényében a veszélyhelyzet bevezetését – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez a jogrend sokáig fenntartható, de az biztos, hogy két hét múlva a parlamentnek ezt meg kell hosszabbítania. Lehetett reménykedni egy ideig, hogy a járvány Európát elkerüli, de Olaszországból szétterjedt – tette hozzá.

Egy ismeretlen vírussal állunk szembe, ezért van mindenki tele félelemmel – mondta a kormányfő. A tudománynak az állításaira, és a tapasztalatokra tudunk építeni. Európában is akár több hónapig felfelé haladhat a megbetegedések száma, és utána is sokáig tarthat a lefelé menet. Azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik a következő időszakban – mondta Orbán Viktor. A magyar jogrend képes ehhez alkalmazkodni.

A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, s közölte: képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez – tette hozzá.

Orbán Viktor szót arról is, hogy a védekezést irányító Operatív Törzs utasításait az emberek megvalósítják. Az ország eddig jól vizsgázott. Rengeteg krízisen kellett már túljutnunk, és minden eddigi válsághelyzetben kiderült, hogy Magyarországon amikor szükséges, akkor az emberek összetartanak és összefognak.

A kormányfő elmondta, hogy a járvány korlátok között tartáshoz megvan a megfelelő erő most, de a jövőbe senki nem lát. Minden, ami emberileg lehetséges, azt meg fogjuk tenni

Orbán Viktor a közoktatási intézmények bezárását illetően azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a környező országokat. Az egyetemeket azért vettük vesztegzár alá, mert sok a külföldi. A külföldiek hozták be a járványt, és a körükben terjed a legjobban – tette hozzá. A közoktatás intézményeket azért nem zártuk be, mert a körükben nincs fertőzés. A legnagyobb veszélyben az idősek vannak. Ha a gyermekek körében is változás lesz, akkor azonnal változik a döntés.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek